2020.10.26., hétfő , Dömötör

Hírek

2019. október 26. szombat • 08:15

Sertéshúscsempészés miatt visszavont vízum

A Sydney-i repülőtéren egy vietnami nőt nem engedtek be az országba, mert a csomagjában be nem jelentett sertéshúst találtak. A hazautazó ausztrálokat is büntetés fenyegeti húscsempészés esetén.

Az afrikai sertéspestis (ASP) behurcolása elleni küzdelemben az ausztrál állam most erélyesen beavatkozott. Az ausztrál Mezőgazdasági Minisztérium múlt heti bejelentése szerint egy 45 éves vietnami nőnek nem engedték meg a belépést az országba Sydney repülőterén, mert nem jelentette be a magával hozott élelmiszert, többek között 4,5 kg sertéshúst. A látogató vízumát ezután érvénytelenítették, a nőt visszaküldték Vietnamba, és három éves utazási tilalommal büntették.


Ausztrália szigorította a bio biztonsági törvényt, hogy megakadályozzák az ASP behurcolását az országba (Kép: Pixabay)

Az ilyen szigorú szankciókat az áprilisban elfogadott szigorúbb biológiai biztonsági törvény teszi lehetővé. Ez alapján először töröltek vízumot.

Ha a hazatérő ausztrálokat húscsempészésen érik, akkor a büntetés 420 000 ausztrál dollár (257 300 euró) összegű pénzbírság, vagy akár tíz évig terjedő börtönbüntetés is lehet.

"Ez a kormány komolyan veszi a biológiai biztonságot, és folytatni fogjuk annak biztosítását, hogy a most és a jövőben meghozott intézkedéseink megóvják Ausztráliát a halálos kártevőktől és betegségektől" - mondta Bridget McKenzie mezőgazdasági miniszter. "Az ország nem fogja tolerálni, hogy az emberek a környezetet, az ipart, a gazdaságot és az életmódot veszélyeztessék. "Az ASP-vel az egyik legnagyobb állatjárvány áll a küszöbünkön" - figyelmeztetett a miniszter.

A vírus behurcolása súlyos csapást mérhetne az 5,3 milliárd dollár (3,2 milliárd euró) termelési értékkel rendelkező ausztrál sertésiparra, és a vidéki területeken dolgozó 36 000 dolgozóra.

McKenzie szerint a fokozott határellenőrzések hetente mintegy 100 kg illegálisan behozott sertéshús-elkobzását eredményezték. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az ausztrál repülőtereken elkobzott sertéstermékek csaknem fele ASP-kórokozókat tartalmazott.

agrotrend.hu / Top Agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.