2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Hírek

2018. július 08. vasárnap • 11:42

Sertésinfluenza a szomszédban

Baktérium a fagyasztott zöldségekben, dráguló üzemanyagok, átverések a piacokon, sertéspestis, és édesvizeink rossz állapota volt a téma az agrotrend.hu oldalán, melyekről híreket adtunk.

Óriási a kár, 45 ezer sertést kellett leölni - Romániában most először fedezték fel az afrikai sertéspestist kereskedelmi farmon, eddig csak háztartásokban bukkant fel a kórokozó. Csaknem 45 ezer sertést semmisítenek meg Romániában egy Tulcea megyei kereskedelmi farmon, ahol afrikai sertéspestis járvány ütötte fel a fejét - közölte hétfőn a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság.

Kukoricából és napraforgóból is rekord évünk lehet - A takarmány- és malmi búzákból sem kell hiányra számítani, a minőség is megfelelő. Az idei szokatlan időjárás miatt sok helyen összeért az árpa és a repce aratása. Az árpából országszerte vetett 230 ezer hektár legnagyobb részét már betakarították, az aratás napokon belül befejeződhet. Idén 5,2 tonnás termésátlagot várnak a gazdák, ami 1,2 millió tonna termést jelenthet.

A gólyatöcs, a gulipán vagy a nagy póling legyen az év madara? - Július 23-ig lehet megszavazni, hogy melyikük legyen a befutó. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-óta választja meg az év madarát a lakosság segítségével, így idén is várják a szavazatokat a szervezet honlapján.


fotó: pxhere.com

Már megint emelkedtek az üzemanyagok - Pénteken bruttó 3-3 forinttal emelkedett a 95-ös benzin és a gázolaj ára. Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 402 forintra, a gázolajé pedig 410 forintra nőtt.

Elég gyakoriak az átverések a piacon - Az elmúlt három hónapban 14 budapesti piac forgalmazójánál tartottak ellenőrzést a zöldség- és gyümölcsforgalmazás követelményeinek betartásával kapcsolatban. 14 budapesti piac 222 forgalmazójánál – kereskedőknél és őstermelőknél – összesen 1909 zöldség-, illetve gyümölcstétel vizsgálatát végezték el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei az elmúlt három hónapban. A bejárások vegyes tapasztalatokkal zárultak.


fotó: Nébih

Nagy számban kell csökkenteni a vadállományt - A Szent István Egyetem bevonásával készült el a tízéves nagyvadlétszám-apasztási program. A július 3-i Magyar Közlönyben megjelentek a vadgazdálkodási tájegységek vadgazdálkodási terveiről szóló rendeletek.

Erőteljes baktérium volt a fagyasztott zöldségben - A Listeria monocytogenes feltételezett jelenléte miatt hívták vissza a termékeket. Fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

Két éven belül hivatalos baromfitakarmány lehet a rovarfehérje - A jövő évben várhatóan rábólintanak az Unióban a rovarfehérje baromfi-takarmányozásban való használatára, ami óriási robbanást hozhat a szegmensben. Az európai agrárnagyhatalmak máris serényen építik az ilyen típusú termelőüzemeiket.

Világszínvonalú a hazai csemegekukorica-termesztés - A magyar vásárlók biztosak lehetnek a minőségben, ha hazai termést fogyasztanak.


fotó: pixabay.com

Újabb és jobb fajta búzára lesz szükség - A Vas megyei hagyományos búza fajtabemutatón kiderült, hogy a biológiai alapok adottak a versenyképes búzatermeléshez, illetve egy visszatérő szakmai kérdést is megválaszoltak az eseményen.

Ha jön a magyar dinnye, felfüggesztik az importot - A tavalyi év után újra a magyar dinnyék mellett döntött Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.

Sokkolóan rossz az édesvizeink állapota - A mezőgazdaság, a hajózhatóság, a vízerőművek építése és a szennyezés egyaránt rontják a felszíni vizek ökológiai vízminőségét. Az EU-tagállamok egyelőre nem foglalkoznak túl sokat ezzel a jelenséggel.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.