2020.10.01., csütörtök , Malvin

Hírek

2020. január 05. vasárnap • 12:51

Sertéspestis után itt az újabb járvány: a madárinfluenza

Az elmúlt év a sertéspestis megelőzéséről és visszaszorításáról szólt, most Európa egy újabb fenyegetés előtt áll a madárinfluenza képében.

Közösen megelőzhető a vadkár - Az év utolsó napjaiban vadászoktól hangos a határ. A gazdálkodók, a települések szélén lakók viszont a téli hónapokban a vadkárokra panaszkodnak.

Fejlődés útjára lépett a magyar mezőgazdaság - Tavaly a kibocsátás 3 százalékot meghaladó mértékben emelkedett az előző évhez képest – mondta Fórián Zoltán agrárközgazdász az M1 péntek reggeli műsorában. Kiemelve, hogy tartós növekedési pályán van a magyar mezőgazdaság.

Felütötte fejét a madárinfluenza - Tömegével kell leölni a szárnyasokat a madárinfluenza miatt Lengyelországban.

Európa szerte egyre több helyen jelenik meg a járvány - fotó: pixabay.com

A magyar gazdáknak idén együttműködésre kell törekedniük - Az élelmiszeripar fejlesztése akkor járul hozzá a gazdák jövedelmének növeléséhez, ha a termelők maguk dolgozzák fel az alapanyagokat. Ez jelentős költségekkel jár, amit a gazdák úgy tudnak csökkenteni, ha együttműködnek a feldolgozásban és az értékesítésben is.

Megválasztották az év halát! - A Magyar Haltani Társaság honlapján szervezett közönségszavazáson 14642 szavazat alapján dőlt el, hogy a választható három őshonos jelölt közül melyik viselheti az Év hala címet.

Agrárminisztérium 2019-ben is a magyar gazdák munkájának segítéséért dolgozott - A 2019. évi jogalkotás az Agrárminisztérium életében termékenyen alakult. A tárca 5 törvény, 13 kormányrendelet és 67 miniszteri rendelet előkészítését, illetve megalkotását végezte el, valamint a Kormány elé 105 előterjesztést nyújtott be az év folyamán. Ezek közül érdemes kiemelni néhány, a gazdák széles körének munkáját megkönnyítő rendelkezést.

A madárinfluenza miatt már hatvanötezer csirkét öltek le - Emberre nem veszélyes, de a szárnyasoknál gyorsan terjedő madárinfluenza típus jelent meg Lengyelországban: kedden a kelet-lengyelországi területen, pénteken pedig az ország nyugati részében is, ahol emiatt elrendelték 65 ezer csirke leölését.

Rengeteg baromfit kellett már leölni a madárinfluenza miatt - fotó: pixabay.com

A magyar traktorgyártás első száz éve - Sikeres próbaüzem után, sorozatgyártás előtt a RENNER traktor. A Renner-50 univerzális összkerékhajtású erőgép projekt célja, a magyar mérnöki eredményeket felhasználva, a magyarországi traktorgyártás újraindítása. Újra van magyar traktor, ennek apropóján áttekintjük a hazai traktorgyártás történetét.

Elindult Az Év Agrárembere 2019 díj közönségszavazása - A hatodik alkalommal kiírt Az Év Agrárembere 2019 kitüntető díj utolsó előtti pillanatához érkezett.

Lisztadománnyal kezdték meg az évet - Az idei Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében kapták az adományt.

Egész Európát fenyegeti a madárinfluenza járvány - Egyre közelebb kerül országunk határaihoz a jelentős gazdasági kárral fenyegető madárinfluenza-járvány. Anglia mellett már Lengyelországban is felütötte a fejét a megbetegedés.

Óriási veszély fenyegeti a baromfitenyésztőket - fotó: pixabay.com

Melyik bor lett az idei év legjobbja? - Fehér bor kategóriában a hegymagasi Szászi Birtok 2015-ös Szigligeti Kabócás Olaszrizlingje, a vörös borok között pedig a villányi Tiffán's Pincészet Grande Selection 2015-ös házasítása nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíjat.

Pécsett található a világ legidősebb szőlőtőkéje - Bár a Guinness-rekord szerint a szlovéniai Mariborban van a világ legidősebb, 350 éves szőlőtékéje, a nem hivatalos rekorder Pécsett található, melyet feltehetően még a török korban ültettek.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.