2020.03.31., kedd , Árpád

Hírek

2019. október 07. hétfő • 12:44

Sikeres az állam által indított szociális földprogram

Az állam által indított szociális földprogram keretében azok is megtanulhatnak földet művelni, akik eddig nem végeztek ilyen munkát – mondta agrárminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Nagy István hozzátette: több olyan program zajlik még, amelyek a legszegényebb települések támogatását helyezik előtérbe.

Sikeres az állam által indított szociális földprogram, amely a szegényebb családoknak is segíthet abban, hogy saját maguk termeljék meg az alapvető élelmiszereket, mondta az agrárminiszter - írja az infostart.hu.

A földprogram lehetőséget nyújt a hátrányos helyzetűeknek - fotó: pixabay.com

"Megpályázták az önkormányzatok, óriási sikere van, és én pedig nagyon nagy büszkeséggel tekintek erre, hiszen szociális földprogramot csináltunk. Hogyha valamivel segítünk, akkor ez pont az. 

A leghátrányosabb helyzetű településeken, a leginkább rászorultaknak adunk egy lehetőséget – hangsúlyozta Nagy István.

– Az egyik irány az, hogy gazdasági tevékenységet tudnak rajta folytatni, tehát a közösségnek előállítanak rajta élelmiszert, gyümölcsöt, lehetne sorolni, bármit. De ez csak, az én számomra, a közvetett haszon. Az igazi közvetlen haszon az az, hogy mindazok, akik ebben a programban részt vesznek, megtanulják, hogyan kell termelni. Hogyan kell hagymát, krumplit ültetni, gondozni, hogyan kell akár egy gyümölcsfát megmetszeni, leszedni. Azzal, hogy mi elindítottuk a szociális földprogramot, szeretnénk megtanítani az embereket arra, hogy otthon, a saját kertjét is művelje meg. Azt a kitörési pontot szeretném megtalálni, hogy hogyan tudjuk az embereket rávenni arra, hogy a saját biztonságos ellátása érdekében, a saját élete megkönnyítése érdekében művelje meg a kertjét" – tette hozzá a tárcavezető.

Nagy István arra is kitért, hogy hogyan kezdenek földet művelni azok, akik eddig nem végeztek ilyen munkát. "Ezért kellett a szociális földprogram. A közmunkaprogrammal az önkormányzat területén megtanulja ezeket, hiszen ott egy agrármérnök, egy felelős vezető megmondja, hogy »akkor, a mai nap ezt kell csinálni«. És az első évben nem is álmodok arról, hogy a saját kertjét is megműveli – jegyezte meg a miniszter.

Itt az első haszon az, hogy dolgozik, értelmes munkát végez, és a közösség számára előállít alapanyagot, nyersanyagot, amit a szociális konyhán, intézmények ellátására föl tudnak használni. Tehát egy értelmes feladat zajlik."

A tárcavezető hozzátette, több olyan program van még folyamatban, amelyek a legszegényebb települések támogatását helyezik előtérbe.

A műsorban arról is szó esett, hogy az erdészetekre, az önkormányzatokra és a civil társadalomra is szükség van ahhoz, hogy minél több területre lehessen erdőt telepíteni.

Nagy István megfogalmazása szerint ebbe a honvédség már nem hasznosított területeit is bevonnák, akárcsak a lepusztult üzemek kivonulása után hátramaradt, szörnyű állapotban lévő barnamezős földeket.

De azon kármentesítésre váró tájakat is beültetnék erdővel, amelyek a vizsgálatok szerint nem szorulnak azonnali beavatkozásra, hiszen, mint az agrárminiszter fogalmazott, az erdősítés is mérsékli a károsanyag-szinteket, ezzel is hasznot hozva. 

Vagyis minden olyan területen, amely alkalmas erdőültetésre, ott megteremtik a lehetőséget, hogy ez megvalósuljon, összegezte a tárcavezető, hozzátéve: ezt szolgálja a csemeterendelet módosítása is, hogy beültethető fák a megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésre, tette hozzá.

Nagy István végezetül az afrikai sertéspestissel kapcsolatban megjegyezte, meg lehet védeni a házisertés-állományt, de ehhez nagyon komoly munka és fegyelmezettség kell nap mint nap. A kór ugyan a vaddisznók között terjed, arra ugyanakkor jó, hogy sokkal komolyabban vegyük az állategészségügyi előírásokat – tette hozzá.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.