2022.08.17., szerda , Jácint

Hírek

2021. augusztus 08. vasárnap • 09:04

Sikeres az össznemzeti gazdaösszefogás. Heti hírösszefoglaló.

Ezermilliárd forintra pályázhatnak a gazdák, veszik, mint a cukrot a kiváló hazai görögdinnyét, kisebb területen is rekordszintű búzahozam. Heti hírösszefoglaló.

Problémákkal küzdenek a hazai tógazdaságok - Súlyos gondokkal küzdenek országszerte tavasz óta az aszály miatt az úgynevezett völgyzárógátas tógazdaságok – mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője.

Ezermilliárd forintra pályázhatnak a gazdák - Jelentős, mintegy ezermilliárd forintos keretösszegben már elérhetők azok a pályázok, amelyek az agrárium minden területén hozzájárulnak a termelők és az élelmiszeripar szereplőinek beruházásaihoz. Az évtized végéig minden eddiginél több pénz jut a vidéki térségek és az agrárium fejlesztéseire.

Egyre népszerűbbek az agrárképzések - A nyilvánosságra hozott felsőoktatási ponthatárok alapján idén ősszel 24 százalékkal több új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Míg a tavalyi évben 2616 fő nyert felvételt a jogelőd intézmények valamelyikébe, addig idén 3244 fő érte el a ponthatárokat.

Veszik, mint a cukrot a kiváló hazai görögdinnyét - Igen jó év lehet az idei a dinnyetermesztőknek. 150-160 ezer tonna termésre számítanak. Nemcsak a mennyiséggel, hanem a minőséggel is elégedettek. Mostantól már mindenhol elérhető a Magyarországon termelt görögdinnye. A kamara és a minisztérium is azt kéri, keressük a magyar dinnyét, ezzel is segítve a hazai termesztőket – közölte az M1 Híradója.

Kisebb területen rekordszintű búzahozam - A tavalyival megegyező, 5 millió tonnás lesz az őszi búza össztermése.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére - A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

30 ezer látogatóra számítanak a Farmer Expón - Csaknem 30 ezer látogatót fogadhat a 30. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás augusztus 17. és 20. között - közölték a szervezők az MTI-vel.

Kedvezőbb kereskedelmi feltételeket hozhat a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése - Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal. 

Meddig terjed a precízió? - A pályázat megnyílásával párhuzamosan ismét a csapból is a precíziós gazdálkodás folyik. E tevékenység azonban nem szabad, hogy a betakarítással véget érjen. A tárolás, értékesítés, szállítás jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. 

A szőlő- és bortermelés részletes szabályairól jelent meg AM rendelet - Megjelent az agrárminiszter 26/2021. (VII. 29.) AM rendelete a szőlő- és bortermelés részletes szabályairól.

Jól teljesít a hazai agrár-külkereskedelem - A 2010 óta szárnyaló magyar agrár-külkereskedelem impozáns számai rendkívül jól mutatnak ugyan, noha néhány vetélytárs, illetve referenciaország teljesítményével összehasonlítva árnyaltabb a kép. Az OTP Agrár szakértőinek friss elemzése rámutat: fel kell építeni a nagyobb hozzáadott értékű hazai termékek márkáit és piacait.

Nehéz helyzetben a hazai állattenyésztés - Drágult a takarmány, drágul a nyers hús ára is. A termelők az állataikat jelenleg 30-40 százalékkal több takarmányköltséggel tudják csak felnevelni az egy évvel korábbihoz képest, jelenleg tehát nagyon nehéz helyzetben van a hazai állattenyésztés. Ennek ellenére az élő sertés felvásárlási ára nemhogy drágult volna, hanem lényegesen csökkent.

AGRO7 - a hét fontosabb agrárhírei - Rendhagyó híradónkban ezúttal az ötödik alkalommal kiírt Magyarország Legszebb Birtoka díj 24 jelöltjének bemutatkozó kisfilmjét tekinthetik meg. Lezárultak a birtoklátogatások, a közönségszavazás pedig augusztus 9-től indul.

Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem - Újabb mérföldkőhöz érkezett az idén 11 éves Magyarok Kenyere jótékonysági program, hiszen már több mint százszorosára nőtt a búzaadomány mennyisége az első évhez képest. 2021-ben is több ezer gazda ajánlott fel búzát a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak, amelyet idén augusztus 6-án, Ópusztaszeren ünnepélyes keretek között öntöttek össze.

A magyar méhészek tudása a sikeres mezőgazdaság alapja - A magyar méhészek tudása, illetve felelőssége, a méhcsaládokkal végzett tevékenység a sikeres mezőgazdaság alapja, kulcsa, és ezért jár nekik a megkülönböztetett figyelem - közölte az agrárminiszter szombaton Jászberényben.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.