2022.10.05., szerda , Aurél

Hírek

2019. június 17. hétfő • 14:00

A holnap agrárszakemberei nagyon sikeresek lesznek a munkaerőpiacon

A Szent István Egyetem Tanévzáró Ünnepi Szenátusi Ülését június 14-én tartották az Egyetem gödöllői campusán.

Az esemény díszvendége Dr. Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára osztotta meg ünnepi gondolatait a vendégekkel, majd a ceremónia Dr. Palkovics László rektor felszólalásával folytatódott, amit a doktorrá avatás, a habilitációs oklevelek átadása, majd az egyetemi címek és kitüntetések kiosztása követett.


fotó: SZIE

A 2018/2019-es tanév ünnepi lezárására június 14-én került sor a Szent István Egyetem (SZIE) gödöllői campusának aulájában. Az eseményen jelen volt többek között Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese, Vécsey László, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője, Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke és Belinszky Katalin asszony, a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ ügyvezető igazgatója. A díszvendégek sorában üdvözölték Dr. Gálfi Pétert, az Állatorvostudományi Egyetem rektorhelyettesét, valamint Dr. Végvári Györgyöt, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettesét is.

A 2018/2019-es akadémiai év befejezése alkalmából Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár ünnepi köszöntőjében

a Szent István Egyetemre mint az agrártudományok zászlóshajójára

hívta fel a figyelmet. „Mint minden felsőoktatási intézmény, így a SZIE is azért dolgozik, hogy a magyar értelmiség megújuljon. Ehhez természetesen nélkülözhetetlen az egyes hivatásokhoz kapcsolódó szaktudás, ez azonban nem minden.

A szakmai tudat fejlődése mellett elengedhetetlen egy alapvető nyitottság a társadalmi, illetve környezeti problémákra, továbbá ezekre fel is kell tudni hívni a figyelmet, kérdéseket kell feltenni.

Az értelmiségivé válás szempontjából – a szakmai felkészültségen túl – ezek nagyon fontos dolgok. Egy olyan világban élünk, ahol naponta zúdulnak ránk új ismeretek, nem lehet megállni, a világra nyitott szemmel kell tekinteni.  Mindig lesznek eltűnő és megújuló szakmák, így a rendelkezésre álló szaktudás mellett

a felsőoktatási intézmények fő feladata ennek a nyitott szemléletnek az elmélyítése, a folytonos tanulásba vetett hit magjának elvetése.

Csak így vehetjük fel a harcot az ismeretlennel szemben. Komoly műhelymunka folyik azzal kapcsolatosan, hogy milyen irányba folytatódjon a magyar felsőoktatás jövője. Egy olyan szakmai koncepció kezd összeállni, amely által az Önök intézménye még inkább zászlóshajóvá válhat.”

Számomra azért kivételes a mai esemény, mert rektori megbízásom első tanévének végén köszönthetem Önöket – kezdte felszólalását Dr. Palkovics László rektor. Az intézmény vezetője a jövőt érintő feladatok tekintetében hangsúlyozta,

vonzóbbá kell tenni az agrár-felsőoktatást a fiatalok körében, hogy legyen elegendő jelentkező, s ezáltal a szakmának utánpótlása.

Egy szintre kell emelni a hallgatók szerteágazó ismertanyagát, valamint szem előtt kell tartani az adott szakmák és a kormányzat jelenlegi és várható igényeit, a képzéseknek még inkább a piac igényeit kell szolgálniuk.

A SZIE vezetője kitért az intézményt érintő sikerekre is, a Magyar Akkreditációs Bizottság a közelmúltban a Szent István Egyetem 11 egyetemi tanári pályázatát támogatta, amely rendkívüli eredmény. Csákiné Michéli Erika professzor elnyerte az MTA levelező tagságát, továbbá a brit Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb képzésterületi rangsorában az intézmény 50 helyet lépett előre.

A mezőgazdasági képzések listáján a Szent István Egyetemet világ-viszonylatban a 201-250. helyre sorolták, mely Magyarországról a legjobb eredmény.

Az egyetem tanárait és munkatársait méltató elismerések mellett, a rektor hangsúlyozta a hallgatók egyénileg és közösségben elért sikereit is.

 • A Kertészettudományi Kar szőlész-borász mérnöki alapképzés szakos hallgatója lett a Jövő Borásza Ösztöndíj tulajdonosa,
 • az Országos Gazdászversenyen a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar csapata a 2. helyet szerezte meg. 
 • A XXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencián elért SZIE sikerek is irigylésre méltóak – több mint félszáz dobogós helyezést, köztük tíz aranyérmet szereztek a diáktudósok. Egyedül a Debreceni Egyetemen megrendezett Agrártudományi Szekcióban 9 első, 15 második és 22 harmadik helyezés született.
 • A Szent István Egyetem tanulói zsebelhették be az OTDK megmérettetéshez kapcsolódó Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának különdíját,
 • a Prezentációs Díjat,
 • valamint az Egyetem egyik dolgozója a Biológiai Szekcióban a Roska Tamás-előadás megtartásának lehetőségét is.

Végezetül Dr. Palkovics László kiemelte a digitalizáció jelentőségét a jövő gazdálkodói életében, s hozzátette, egyetemünk ennek a folyamatnak egyik vezető intézménye. A modern agrárium előtt ma még beláthatatlan jövő áll, a holnap szakemberei, a legjobb meggyőződésem szerint, nagyon keresettek lesznek a munkaerőpiacon.

Az ünnepség doktorrá avatással folytatódott. A Szent István Egyetem

 • agrár-műszaki tudományok,
 • állattenyésztés tudományok,
 • biológia tudományok,
 • élelmiszertudományok,
 • gazdálkodás- és szervezéstudományok,
 • környezettudományok,
 • növénytermesztési és kertészeti tudományok,
 • valamint regionális tudományágakban osztott ki doktori minősítéseket.

Ezután a habilitációs oklevelek adományozása került sorra – ebben az évben 7 fő nyerte el a habilitált címet –, majd a tiszteletbeli doktori címek átadását követően az egyetemi kitüntetések átvételével fejeződött be az ünnepség.

agrotrend.hu / SZIE

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.