2023.06.01., csütörtök , Tünde

Hírek

2019. november 25. hétfő • 11:45

Sikerrel zárult a Gyümölcstermesztők Évzáró Szakmai Konferenciája

A rendezvény célja, a kertészeti újdonságok bemutatása és a szakmai ismeretek, tapasztalatok átadása mellett az, hogy kiértékelje az idei év eseményeit, eredményeit. Az előadók színvonalas, szakmailag tartalmas előadásokat prezentáltak a résztvevők számára.

Tartalmilag tekintve beszélt nekünk az ,,okos” gépekről Kéki László (Kertcenter.com), a fagyvédelemről  Barkai Gábor (Dolina Kft),  a jégháló és rovarháló rendszerekről Megyeri Tibor (Haygrove), a permetezés kihívásairól Radvánszki Roland (DM-KER), a digitális agrárjövőről Csizmadia György (TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft), a növényvédelmi kihívásokról és kutatói tapasztalatokról  Dr Takács Ferenc (NAIK), a gombabetegségek elleni védekezési lehetőségekről Mándoki András és Steiner István (Sumy Agro Hungary Kft), a betakarítógépekről és szedőkocsikról Kovács Ádám (Auditker Kft), a kálcium beépüléséről a klímaváltozás tükrében, Kaponyás Ilona szaktanácsadó.

fotó: agrotrend.hu

A felsoroltak mellett még számos érdekfeszítő és jelen vonatkozásban mindenképp aktuális kérdéskör volt terítéken. Annak ellenére, hogy a résztvevők többsége maga is aktívan foglalkozik ezen témákkal, mindenki talált újdonságot, érdekességet az elhangzottakban.

Emelte az esemény fényét a ,,Magyar Kertész Legkitűnőbb Pálinkája 2019” pálinkaverseny, amelyen a nevezett pálinkák és készítőik versenghettek a rangos nagydíj elnyeréséért. Az öttagú zsűrinek rendkívül nehéz dolga volt, mert kivétel nélkül, szinte mindegyik párlat kitűnő tulajdonsággal rendelkezett ezzel megnehezítve az értékelést.

A rendezvényre Sörfőző József (Fresh Fruit Kecel) és Weppert Sándor (Fresh Fruit Kecel) külön meglepetéssel is készült, saját termesztésű gyümölcseikkel. Az alföldön termelt, vegyszerrel nem kezelt, különleges ízvilágú szőlővel, fajtáit tekintve, hamburgi és pőlőskei muskotály, valamint moldova, és egy fanyarabb, de szintén ízletes, fajtáját tekintve kieffer körtével (Kiskunsági Hungarikum), melyeket az est folyamán a jelenlévők folyamatosan kóstolgathattak.

A konferencia másnapján, ültetvénylátogatást szerveztek, Szabó Zoltán kertészmérnök (A Magyarország Legszebb Birtoka díj 2019) döntősének birtokára. Szabó Zoltán 36 hektárnyi területen gazdálkodik, melyből 26.5 hektár a gyümölcs. Nagyon sokat kísérletezett a fajtákkal, így egyedülállóvá vált fajtagyűjteménye.

Minden joggal büszkeség tölti el, hogy néhány fajta évről évre stabilan hozza a 40 t/ha termésátlagot. Évjárattól függően május utolsó hetétől, augusztus végéig folyamatosan tudnak szüretelni. Saját hűtőházzal és válogató gépsorral rendelkezik, melyet szintén megtekinthettek a látogatók.

fotó: agrotrend.hu

A vendégek amellett, hogy megköszönték a hasznos információkat, beszéltek arról is, hogy miben volt segítségükre a konferencia, és melyek azok az újdonságok, ötletek, amiket a későbbiek során alkalmazni tudnak, hogy pozitív változást érjenek el gazdaságaikban.

„Mikor új lehetőséget tárnak elém egy konferencián, akkor már megérte elmenni. Itt volt ilyen és azt gondolom, ezeket fogjuk tudni alkalmazni. Sok mindent kipróbáltunk már, de ma is hallottam újakat, úgyhogy ezek biztosan segítenek a munkánkban".

„A piacot is mindig  jobban összefogja egy ilyen szervezet akinek a konferenciáján, előadássorozatán most részt vettünk. Ebben nagy lehetőségek rejlenek.”

,,Ami sokat jelent nekem egy ilyen rendezvényen, az a szakmaiság és annak lehetősége, hogy a már meglévő ügyfeleinkkel kötetlenül beszélgethetünk a termékeinkről és elmondhatják saját tapasztalataikat, esetleg tanáccsal láthatom el őket. Ez a hosszútávú kapcsolatot nagyban elősegíti”. (Bajnai Mihály, Agrolánc Kft)

,,Szóval, ami a rendezvény alapvető célja volt azt sikerült elérni. Jó hangulatban telt az esemény. Érdekes előadásokat hallgattunk, tapasztalatot cseréltünk, beszélgettünk, tanultunk, és nem utolsó sorban jól éreztük magunkat. Azonban az értékelés igazából a résztvevők dolga. Remélni tudom csak hogy ők is hasonlóan ítélik meg a rendezvényt. (Csizmadia György TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft, ügyvezető).

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.