2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Hírek

2020. január 03. péntek • 11:53

Sikerrel zárult a jótékonysági vadászat

Országos szintű rendezvénnyé nőtte ki magát a 2019. december 27-én megrendezett jótékonysági vadászat, amelyet első ízben hazánk teljes területén, azaz 19 megyei helyszínen tartottak, az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. szervezésében. A cél nemes: 19 megye 19 kórházi gyermekosztálya részesült a jótékonysági vadászat által összegyűjtött adományban. A Fejér megyei jótékonysági vadászat nyitó ünnepségének a kápolnásnyéki Halász-kastély adott méltó otthont.

A rendezvény kezdetén Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a rendezvényen megjelent vadásztársakat, kísérőket, segítőket és minden résztvevőt, majd köszönetét fejezte ki a Kft. védnöki testületének: dr. Semjén Zsoltnak, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének, Zambó Péternek, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkárának, az Országos Erdészeti Egyesület elnökének és Kovács Zoltánnak, a 2021. évi "Egy a természettel" kiállítással kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztosnak a rendezvény támogatásáért - írja a Hunor Magazin.

Fejes László, Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. ügyvezetője - fotó: Török Henrietta Kinga/Hunor Magazin

Megköszönte dr. Pálos Gábor munkáját, aki szakmai tanácsadóként sokat segített a jótékonysági vadászat országos szintre emeléséért, valamint orvosi hivatásából adódóan, koordinációs szerepet tölt be a támogatandó kórházak között.

Köszönetet mondott továbbá a stratégiai partnereknek, támogatóknak, vadászatra jogosultaknak, erdőgazdaságoknak, természetes és jogi személyeknek és valamennyi magyar vadásznak, aki támogatta ezt a karitatív összefogást.

Elmondta, hogy országosan 1128 sikeres részvételi és támogatói regisztráció érkezett, s előzetes kalkulációk szerint, a támogatás összege 30-35 millió forint körül alakul majd, ami minden egyes támogatott intézmény részére fontos orvosi eszközök beszerzését teszi lehetővé.

A magyar vadásztársadalomnak még sohasem volt hasonló programja a társadalmi felelősségvállalás terén. A 2013-as évtől kezdődően, a mai napig e kezdeményezés keretében a magyar vadászok 7248 gyermek gyógyulásához járultak hozzá.

A program nemzetközivé tételét is tervezik: következő kiterjesztési célja a Kárpát-medence. 2021-ben a vadászati világkiállítás e záró eseménye december 27-én lesz. Fejes László a szervezők távlati céljaként említette, hogy december 27-e a jövőben a jótékonysági vadászat világnapja lehet.

Az ünnepélyes megnyitót követte a Fejér megyei közéleti panteon újabb domborművének avatása. Gróf Nádasdy Ferenc vadász, vadgazda szakember, vadászati szakíró domborművének készítője Nagy Benedek szobrászművész.

Az elkészítését a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. támogatta. 

Dombormű avatás (balról jobbra: Fejes László, Kovács Zoltán, L. Simon László, Nagy Benedek) - fotó: Török Henrietta Kinga/ Hunor Magazin

Az alkotást Kovács Zoltán kormánybiztos avatta fel. Beszédében kiemelte Nádasdy Ferenc gróf jogászi szerepvállalását az első vadászati törvény 1872-es létrehozásában.

Olyan alapokat tett le, amelyek ma is példamutatóak magyar, illetve közép-európai viszonylatban. Az 1881-ben megalapított Vadászati Védegylet első elnöke volt, és kezdeményezte, hogy alapítványukból támogassák nagy költőnket, Arany Jánost is. 

Az adakozó vadászok társas fácánvadászaton vettek részt. A helyszínre érve, az eligazítást követően, minden résztvevő elfoglalta a helyét. Magasan húzó fácánkakasok és tyúkok, parádés lövések, kitűnően dolgozó kutyák alapozták meg a vadászat nagyszerű hangulatát.

A jó előkészítésnek és szervezésnek köszönhetően, a vadászat szép eredménnyel zárult. Buzgó József ismertette a Fejér megyei jótékonysági vadászat terítékadatait, miszerint 164 fácánkakast, 114 tyúkot és 1 szajkót sikerült elejteni.

A terítéknél, az elejtett vad tiszteletére megszólalt a kürt, a vadászat végét is jelezve, s elégedetten búcsúzott valamennyi résztvevő a sikeres vadásznaptól.

A vadászaton voltak olyan vadásztársak, akik a jótékonysági vadászaton ejtették el életük első fácánját, így az avatási ceremónia is megtörtént. 

Fejes László záróbeszédében köszönetet mondott az Őzbak Vadásztársaságnak, a Zölderdő Vadásztársaságnak, a Barátság Vadásztársaságnak, a Seregélyesi Baráti Vadásztársaságnak és a Gurgyal-völgye Vadásztársaságnak és Schmidt Józsefnek a vadászatok lebonyolításáért.

Lipp Adrienn konferálásával árverés vette kezdetét. Elsőként Szigeti Edit „Dámok a hóesésben” című fotójára lehetett licitálni, amely 60 000 Ft-ért kelt el.

Majd Valaczkai Erzsébet „Téli fácánok” című festményét 160 000 Ft-ért vásárolták meg az árverésen. A licitálók az alkotások megvásárlásával szintén a beteg gyermekeket támogatták.

agrotrend.hu / Török Henrietta Kinga, Hunor Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.