2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Hírek

2018. március 29. csütörtök • 13:36

Sikerrel zárult a zártkertek infrastruktúra-fejlesztésére kiírt pályázat

Az országban mintegy 200 ezer hektárnyi zártkert található, amelyek 1 millió 150 ezer parcellát jelentenek, ezek jelentős része gondozatlan.

Nagy érdeklődés volt a zártkerti területek infrastruktúra-fejlesztésére kiírt pályázat iránt - jelentette be V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten sajtótájékoztatón. 

Mint elmondta, több mint 700 önkormányzat véglegesítette kérelmét, közülük 680 postai úton is beküldte, az igényelt összeg mintegy 6,6 milliárd forint volt a 2 milliárd forint keretösszegű pályázatra. A pályázatok közül 495 "maradt talpon", 193-at formai okokból miatt elutasítottak. 


fotó: kormany.hu

A 198 nyertes önkormányzat átlagosan 9,6 millió forint támogatást kap. A pályázható összeg maximuma 10 millió forint volt. A következő lépés a támogatási szerződések megkötése lesz. Az önkormányzatoknak lehetőségük lesz 50-70 százalékos előleg felvételére is - tette hozzá. Az államtitkár szerint néhány pályázó tartaléklistán még nyerhet. Nem kell csüggedniük azoknak sem, akik most nem nyertek, mert a kormánydöntés értelmében a 2 milliárdos keret bekerül a következő évek költségvetésébe is. 

Az önkormányzatok zártkertek megközelítését szolgáló és zártkerten belüli utak megújításához, csapadékvíz elvezető beruházásokhoz, vízvételi helyek kialakításához, villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekre, illetve vadkerítés építésére nyújthattak be pályázatot. Támogatást nyújtottak ahhoz is, hogy a pályázó önkormányzatok a zártkert egy részében gyümölcsöst hozzanak létre - ismertette az államtitkár. Hozzátette, ez, valamint az útépítés önállóan nem volt pályázható, a külterületi utakra a vidékfejlesztési programban van forrás. 

Mint elmondta, a zártkertekben, falusi szőlőhegyeken, gyümölcsösekben lévő értékeket meg kell óvni, jó lenne, ha ezután is az öngondoskodás terepéül szolgálnának - hangsúlyozta az államtitkár. Fontos a tájban betöltött szerepük is, továbbá a génmegőrzés szempontjából is jelentőségük van. A szaktárcánál dolgoznak azon, hogy a zártkerti, szőlőhelyi program kiteljesedjen, kiterjedjen más területekre is - mondta V. Németh Zsolt.

agrotrend,hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.