2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Hírek

2020. július 13. hétfő • 14:45

Sok a bizonytalanság a dinnyepiacon

Körülbelül tíz nap késéssel indul idén a magyar dinnye szezonja, az árak a tavalyiak fölött maradhatnak, de nagy kérdés, hogy a turizmus visszaszorulása hogyan hat a keresletre és az exportra. Sok függ attól is, hogy az egyre bővülő, a hazai ellátásba július végén, augusztus elején bekapcsolódó szabolcsi termőtájon milyen lesz a következő hetek időjárása – mondta az az OTP Agrárnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet elnöke.

Most indul a magyar dinnye igazi szezonja, bár a takarásos technológiával dolgozó termelők már az elmúlt hetekben megjelentek hazai dinnyével a piacon, de eddig az importáru volt a meghatározó – mutatott rá az OTP Agrár megkeresésére Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke. A szokásosnál mintegy tíz nappal későbbi indulásnak az időjárás az oka, a májusi hűvös éjszakák megviselték a növényt, a szokásosnál kevesebb virág kötött meg. Emiatt egyelőre vegyes a kép, így elképzelhető, hogy az elmúlt évi szint felett marad a dinnyeár – tette hozzá.

fotó: pixabay.com

A szakmabeliek tavaly úgy számoltak, hogy a hagyományos magvas dinnye 120-130 forintos kilogrammonkénti fogyasztói ár fölött hoz jövedelmet a termelők számára. A nagy áruházláncok dinnyeakciói azonban az elmúlt években többször is leszorították a piaci árakat.

Ledó Ferenc szerint az idei szezont nagyban meghatározza, hogy a szabolcsi termőhelyek – amelyeken július végétől érnek a dinnyék – milyen hozamokkal jelentkeznek. Az ottani termőterület folyamatosan növekszik, miközben például Heves megyében egyre inkább visszaszorul a termőterület. A dinnyeszezon kiegyensúlyozottsága szempontjából kifejezetten előnyös, hogy mire a szabolcsi dinnye megjelenik, a békési termés 70-80 százalékban már kifut. Szabolcsban most jó állapotban vannak a dinnyék, de az érésig hátralévő három-négy hét még ronthat a helyzeten – fogalmazott a FruitVeB elnöke.

A dinnyefogyasztást nagymértékben határozza meg az időjárás: ha kánikula van, bármennyit el lehet adni, a hűvös, csapadékos időben pedig mindig gondok vannak az értékesítéssel. Fontos feltétel a dinnyepiaci egyensúly megteremtésében, hogy működjön az export. Ledó Ferenc szerint a nagy termelők képesek kiszolgálni az exportpiac igényeit például azonos méretű, csomagolt dinnyével is. Ha jó a szezon, akkor július 20-ától augusztus végéig biztonságosan 40-70 ezer tonna dinnyét ki kell vinni az országból, hogy ne zuhanjon össze a belföldi piac. Erre a mennyiségre meg is van a kereslet, mert addigra – főleg Németországból – már eltűnnek, vagy legalábbis minimális mennyiségűre redukálódnak a spanyol és görög dinnyeszállítmányok.

fotó: pixabay.com

Idén különleges lesz a piaci helyzet, mert a spanyoloknak hagyományosan ebben az időszakban is jelentős a dinnyetermesztésük, de a jelentős a turizmus miatt évről évre el tudják adni az általuk megtermelt mennyiséget a belföldi piacukon. Most a turizmus világszerte visszaesik, tehát nagy valószínűséggel Spanyolországban sem fog elfogyni a szokásos mennyiségű dinnye. Elképzelhető tehát, hogy július végén ennek egy része Európában, elsősorban a német piacon keres majd vevőt. Másik oldalról viszont az is lehetséges, hogy mivel a németek sem mennek olyan nagy számban külföldre, otthon fogyaszthatnak több élelmiszert, ami a magyar dinnye számára is megadja az esélyt a külföldi (elsősorban német) piacra kerülésre.

agrotrend.hu / OTP Agrár

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.