2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Hírek

2019. november 20. szerda • 16:38

Sokan érdeklődnek a darules iránt

Napról-napra növekszik a Körös-Maros Nemzeti Parkban a kardoskúti Fehér-tavon állomásozó darvak és más vízimadarak száma. Nem csoda tehát, hogy a KMNPI által meghirdetett szakvezetéses darules programokra is egyre több természetbarát jön el.

A térség legnagyobb szikes taván éjszakázó darvak száma már elérte a 15 ezret, s várhatóan a következő napokban is tovább növekszik. Óriási ugrásokat figyelhetünk meg, egyik napról a másikra akár 5-6 ezerrel is nő az egyedszám - írja a Kőrös-Maros Nemzeti Park.

fotó: pxhere.com

Más vízimadarak jelenléte is fokozódik, a nagy lilikek például már 1500-an vannak. Közöttük időnként feltűnnek fokozottan védett, ritkább fajok is. A napokban például megfigyeltünk egy kis liliket és két vörösnyakú ludat, melyek a nagy lilikekkel együtt mozognak. A tőkés récék száma 1200 körül alakul. Továbbra is itt tartózkodik még legalább 1000 bíbic, mivel az enyhe időjárás kedvező számukra.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett, szombatonkénti szakvezetéses darulesre is hétről-hétre egyre többen érkeznek.

Legutóbb (november 16-án) már több, mint háromszáz résztvevőt köszönthettünk. A program keretében sok-sok információt tudhatnak meg a Fehér-tavon állomásozó darvakról és más madarakról, melyeknek (és a puszta egyéb látványosságainak) megfigyeléséhez nagy teljesítményű távcsöveket is biztosítunk.

A látogatók körében nagyon népszerűek a megfigyelőtorony közelébe kihajtott szürkemarhák és juhok is.

Novemberben még 23-án és 30-án várjuk az érdeklődőket a darulesre. Helyszín: a Hódmezővásárhelyt Kardoskúttal összekötő 4418-as számú műút 6-os kilométerkövének közelében, a sóstói állattartó telep bejárójánál található nádfedeles kilátó. (GPS-koordináták: É 46°28’43,41” K 20°37’25,62”).

A programra előzetes bejelentkezés nem szükséges! Mivel egyre hamarabb sötétedik, így érdemes már délután fél 3-3 óra között érkezni.

További információkat Verseczki Nikoletta természetvédelmi kezelőtől kérhetnek a +36 30 475 1770-es telefonszámon. Természetesen, aki nem tud szombaton jönni, az (szakvezetés nélkül) a hét többi napján is megfigyelheti a darvakat az említett nádfedeles kilátóból, illetve a megyehatáron álló kilátóból is.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a kardoskúti Fehér-tó és közvetlen környéke, beleértve az ottani kilátót is, fokozottan védett terület, amely nem látogatható Kérjük, hogy a madarak nyugalmának érdekében ne menjenek be erre a területre!

agrotrend.hu / kmnp.nemzetipark.gov.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.