2021.06.24., csütörtök , Iván

Hírek

2019. május 29. szerda • 14:58

Sokba fog kerülni a glifozát beszüntetése

A Francia Búzatermelők Szövetsége (AGPB) az elmúlt hetekben ismét figyelmeztette azokat a gazdálkodókat a jelentős többletköltségekre, akik nagyrészt lemondanak a glifozát használatáról.

Az AGPB szerint a hatóanyag mechanikai módszerrel történő helyettesítése esetén hektáronként 50 és 160 euró közötti többletköltségekkel kell számolni, a kiegészítő munkafolyamatoktól függően, pl. a szántás vagy a mulcsozás miatt; ezenkívül a következő növénykultúrák terméscsökkenésétől is tartani kell.


Fotó: shutterstock

Az AGPB adatai szerint a Párizsi Növénytermesztési Intézet (Arvalis) a legfontosabb szántóföldi növényeknél a glifozát elhagyása miatt a termelőkre háruló terhek nagyságát összesen 950 millió euróra becsüli évente. A tudósok abból indulnak ki, hogy

a totális gyomirtószer elhagyása körülbelül 12,7 millió többlet munkaórát igényel évente, és körülbelül 87 millió literrel növelné a dízelfogyasztást.

Az ebből eredő befektetési igény a becslések szerint több mint 160 millió euró. Nem szabad elfelejteni a gazdaságok versenyképességére, a szén-dioxid mérlegre, a talajtömörödésre, az erózióra és a talaj szén-dioxid tároló képességére gyakorolt negatív hatásokat.

Éric Thirouin, az AGPB elnöke figyelmeztetett az Országgyűlés meghallgatásán a jelentős versenytorzulásokra a gazdálkodók kárára. A glifozát kezelése rendkívüli politikai témává vált; ezért kell a tudományos ismereteket figyelembe venni, és tartózkodni az egyéni akcióktól.

Az AGPB elnöke az állam támogatását kérte. Eddig csak a gazdálkodók kötelezettségeit említették, másrészt az állami támogatási intézkedésekről azonban nem esett szó. Többek között befektetési támogatásokra van szükség, valamint az öntözési és műtrágyázási jogszabályok módosítására.

agrotrend.hu / Top agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.