2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Hírek

2021. október 10. vasárnap • 12:11

Számos díjat adták át az elmúlt héten a Hungexpon

A Hungexpo területén megrendezett Vadászati Világkiállítás és az OMÉK nemcsak több tízezer látogatót vonzott a helyszínre, de számos olyan díjat is átadtak a színvonalas rendezvényeken, amelyek maradandó értéket képviselnek. A hét legfontosabb híreit foglaltuk össze.

Megválasztották az Agrárminisztérium pálinkáját - A pálinka nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma és hungarikumaink egyike, mely világszínvonalú minőséget képvisel úgy külsőségeiben, mint belső értékeiben - mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken az OMÉK-on, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadóján.

Az élelmiszeripari exportot támogató programot mutattak be az OMÉK-on - Az élelmiszeripari exportot támogató programot mutattak be az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvényeként megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) pénteken Budapesten, a Hungexpón.

A földrajzi árujelzők megbecsültséget biztosítanak tulajdonosaiknak - Az Agrárminisztérium fontos és hasznos eszköznek tekinti a földrajzi árujelzőket, amelyekkel fokozható a minőségi agrártermékek versenyképessége, amelyek a hazai piacok mellett a nemzetközi színtéren is megállják a helyüket – jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Földrajzi Árujelzők Díjátadó Gála megnyitóján.

fotó: Fekete István

Tovább kell küzdenünk érdekeinkért a Közös Agrárpolitika tekintetében - Garanciákra van szükség, hogy a Közös Agrárpolitika stratégiai terveinek elfogadása méltányos, objektív és átlátható legyen – jelentette ki Nagy István tárcavezető a visegrádi négyek agrárminisztereinek budapesti csúcstalálkozóját követően, pénteken.

Újra képernyőn a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy - Országos médiakampányt indít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy népszerűsítése érdekében az Agrármarketing Centrum (AMC) az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közreműködésével. A kommunikációs kampányt több nagyívű fejlesztés, például online pályázati rendszer létrehozása és az információs felületek megújítása előzte meg az elmúlt hónapokban. Az újítások eredményeit és a KMÉ-védjegy alapértékeit teszi most mindenki számára láthatóvá az októberben induló médiakampány.

Magyarország reflektorfényben, gasztroprogram-kavalkád az OMÉK-on a világkiállítás tizennegyedik napján - Csütörtökön több mint 48 ezren látogattak el a világkiállításra, ezzel a központi helyszín, a megújult Hungexpo látogatottsága már átlépte a 332 ezret, az országszerte nagy érdeklődés mellett zajló programsorozaton már több mint 1 millió 70 ezren vettek részt - közölte a világkiállítás sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

Kisüzemi sörfőzdék az OMÉK-on - Magyarországon a kisüzemi sörfőzdék piaci részesedése - a Pécsi Sörfőzdét nem számítva - 2 százalék, a kereskedelmi törvény módosításának köszönhetően pedig arra törekszenek, hogy ez az arány a következő években érje el a 10 százalékot - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) Budapesten.

fotó: pixabay.com

Az OMÉK a magyar gazdák ünnepe - Korszakváltás zajlik a magyar agráriumban és a magyar vidéken - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár megnyitóján, csütörtökön.

Fenntartható, hatékony, professzionális termelést vár el a piac a gazdáktól - A korábbi évekhez képest az agrárágazatban összehasonlíthatatlanul felerősödött a hatékonysági és árverseny, a megoldásokhoz a tudománynak éppúgy, mint a szabályozói oldalnak segítséget kell adnia a termelőknek, kereskedőknek – fogalmazott Feldman Zsolt Keszthelyen, a LXIII. Georgikon Napok plenáris ülésén, „Az Élelmiszer-előállítás jövőjét formáló trendek” című előadásában.

Kezdődik az ültetési anyagok kitermelése - Közeledik a faiskolai kitermelési szezon, hamarosan megjelenik a lerakatokban, árusító helyeken a gyümölcs- és szőlőoltványok és más ültetési anyagok széles választéka. A szabadgyökerű fás ültetési anyagok szaporító iskolai kitermelése a gyümölcsfajoknál október 10-e, a szőlőnél október 20-a előtt nem kezdődhet meg.

Uniós intézkedések a bor-, zöldség- és gyümölcságazat támogatására - Az Európai Bizottság rendkívüli intézkedéseket fogadott el a bor-, zöldség- és gyümölcságazat segítésére, az intézkedések közé egyebek mellett a kockázatkezelési alapok, valamint a termelői szervezeteknek nyújtott fokozott támogatás tartozik - erről tájékoztatott az uniós bizottság október 6-án.

Agrárberuházások: meri, vagy nem meri? - A pályázati rendszer telve energiával, a nyertesek pedig telve aggodalommal. Szabad-e ilyen zavaros gazdálkodási, piaci körülmények között eladósodni, beruházni? A válasz egyértelmű: igen. Mikor, ha nem most? De sokkal jobban át kell gondolni, meg kell alapozni, mint szoktuk. Megpróbálok néhány támaszt adni a döntéshez.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrárhírei - A hódmezővásárhelyi állattenyésztési napokra hívtuk meg az Év Agrárembere és a Magyarország Legszebb Birtoka díj eddigi győzteseit. A 12 nyertesből nyolc tudott részt venni az eseményen, rendhagyó híradónkban az Agrotrend Csoport ügyvezető-tulajdonosa Mátrai Zoltán, Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, valamint Fórián Zoltán az Erste vezető agrárszakértője kérdezte a kitüntetetteket a díj utáni életükről.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.