2021.05.11., kedd , Ferenc

Hírek

2020. július 12. vasárnap • 17:38

Számos élmény és több ezer kilométer – idén is Magyarország Legszebb Birtokát keressük

Az AGROTREND csoport negyedszer írta ki a Magyarország Legszebb Birtoka díjat azzal a céllal, hogy a vizuális és szakmai szépség alapján példaképeket találjon. Olyan birtokokat keresünk, melyek jó hírét viszik a hazai agrárvilágnak. A lezárult birtokbejárás során a hét kategória (állattenyésztő, családi gazdaság, gyümölcstermesztő, kertészet, precíziós gazdálkodás, szántóföldi növénytermesztés és a szőlészet-borászat) mindegyikében példaértékű gazdálkodókat ismerhettünk meg, közülük elsőként az állattenyésztőket mutatjuk be.

Farm 54 Családi Gazdaság

A Keszthelyen agrármérnökként végzett tulajdonos Ekmann László 2015-ben vásárolt egy 54 ha területet Várvölgy község (Zala megye) határában. Fő tevékenysége a húshasznú Aberdeen Angus marha tartása, de kiemelt célja volt, hogy a fogantatástól egészen a fogyasztói asztalig prémium Angus marha minőséget állítson elő a hazai vásárlóknak. A gyönyörű szép környezetben elhelyezkedő farmon végtermék előállítás zajlik. Ez a borjú előállítást, hízlalást, a kifejlett állatok feldolgozását és értékesítését is magába foglalja. A tulajdonos és felesége kis családi gazdaságként 20 üszővel kezdte a tevékenységet. Mára már 85 állatuk van mely mellett az idők során a húskészítmények előállításához szükséges mangalicaállományt is telepített.

Húsfeldolgozó üzemükben a legmodernebb technológiával dolgozzák fel a marhahúst, amelyet aztán frissen, vákuum csomagolva, szárazon érlelt formában tálcára csomagolva szállítanak értékesítésre a gasztronómiai viszonteladóknak vagy a lakossági vevőknek. A családi vállalkozás alapja és filozófiája a természetes környezetben előállított egészséges hazai élelmiszer kínálata, a magyar kultúrában mélyen gyökerező marhahúsfogyasztás népszerűsítése és a természeti értékek megőrzése, annak ápolása!

 

Iliszi Major

Az Iliszi Major a Hajdú-Bihar megyei település Komádi külterületén található. A határ közeli településen, a tulajdonos Iliszi Zoltán fiatal gazdaként 15 éve kezdte a gazdálkodást. A kezdetekkor 10-20 darab hízóbikával indult, mely mára 1000-1200 darabos hízómarha állománnyá nőtt. A borjakat külföldről vásárolják, majd a szálastakarmányra történő szoktatás után a 2-300 kilós nevelt állatokat szintén külföldre értékesítik. A fenntartható gazdálkodást szem előtt tartva tápkeverő és tápgyártó üzemet is építettek, melyben maguknak állítják elő a takarmányt. A szarvasmarha telep energiaellátását teljes mértékben megújuló energiából nyerik. Az Iliszi Major családi vállalkozásként üzemel, a tulajdonos felesége és két lánya is besegít. Az Iliszi Major gazdálkodása a fenntarthatóság és a transzparencia jegyében zajlik, jövőbeni terveikben pedig a további kapacitásbővülés szerepel, mely keretében még további 2-3000 darabos állományt szeretnének beállítani.

Rio Alto Kft.

Az idén 25 éves Rio Alto Kft. a nagynevű kanadai alapító halála óta egy magyar magántulajdonban lévő vállalkozás, amely húsmarha tenyésztéssel foglalkozik a dél-nyugat magyarországi régióban, Somogy megyében. 2010-ben Mihalecz András vásárolta meg a gazdaságot. Célkitűzése volt a gazdaság hatékony működtetése mellett, hogy megőrizze mindazon értékeket, melyet a korábbi tulajdonos létrehozott Magyarországon. A társaság célja, hogy segítséget nyújtson a magyar és kelet-európai gazdáknak a marhahústermelés minőségének és hatékonyságának javításában a kanadai vörös angus genetika és nyugat-kanadai technológia bemutatásával. A Kft. Somogyudvarhely és Berzence határán gazdálkodik, telephelyük Somogyudvarhelyen található. Jelenleg 500-550 marhát legeltetnek. Az 500 anyatehénből 300 vörös angus, 100 fekete angus és hozzávetőleg szintén 100 Murray Grey fajtájú. A húsmarhák genetikai állománya a kanadai Alberta államból érkezett, ahol a kft. anyacége még 1883-ban alakult. Évente mintegy 40 tenyészbika saját felhasználásra és eladásra. A cég az egyik legrégibb és legkiválóbb tenyészbika előállító az országban, de emellett a tenyészüszőt, választási üszőt és a borjút is értékesítik, a jövőben pedig márkázott hústermékekkel is szeretnének piacra lépni. A tudatos és következetes tenyésztői munkával a társaság jelentős szerepet tudott vállalni az angus fajta hazai tenyészállat piacán. Jelszavuk a genetikai megújulás és előrehaladás!

 

agrotrend.hu

                                                                           

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.