2021.11.27., szombat , Virgil

Hírek

2019. január 11. péntek • 15:24

Számos változásra kell figyelniük az erdőgazdálkodóknak

Az elmúlt két évben jelentős részben megváltoztak az erdőgazdálkodókat és az erdőgazdálkodási tevékenységet is magában foglaló faanyag kereskedelmi lánc működésével kapcsolatos előírások.

Ezzel összefüggésben fontos változás, hogy 2019. január 1-től csak az új típusú műveleti lapok és szállítólevelek használhatók - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.


fotó: Pixabay

Az elmúlt két évben több lépcsőben módosult az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény, illetve a törvénymódosításhoz kapcsolódóan 2017. december 26-ától a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos bejelentés, nyilvántartás és ellenőrzés részletes szabályairól szóló 26/2016. (IV. 11.) FM rendelet helyett az alábbi jogszabályok léptek hatályba:

 

 • a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos eljárás, bejelentés, adatszolgáltatás, nyilvántartás és ellenőrzés részletes szabályairól szóló 414/2017. (XII. 18.) Korm. rendelet, valamint
 • a fatermék szállításával, nyilvántartásával, valamint a szállítójegy és a műveleti lap előállításával és forgalmazásával kapcsolatos részletes szabályokról szóló 58/2017. (XII. 18.) FM rendelet.

Az erdőgazdálkodókat az alábbi jelentősebb változások érintik. Az erdőgazdálkodó köteles:

 • telephelyenként elkülönített fakészlet-nyilvántartást vezetni, melynek az egyes telephelyekre vonatkozó adatait a telephelyen hozzáférhető módon kezelni,
 • a fakészlet-nyilvántartásában az üzleti év első napja szerinti nyitó fakészletet fafajonként, választékonként és telephelyenkénti bontásban az üzleti év első hónapjának végéig rögzíteni,
 • távolléte esetén minden telephelyén, annak működése időszakában a képviseletére és azonnali intézkedés megtételére jogosult felelős személy jelenlétét biztosítani, valamint
 • a faanyag értékesítéséhez kapcsolódó hirdetéseiben a faanyag kereskedelmi lánc szereplőként kapott technikai azonosító számát is feltüntetni.

A szállítójegy nyomtatványon az alábbi módosításokra került sor:

 • A korábbi „Feladás helye” rovat helyett az új nyomtatványon „Szállításra történő átadás helye” rovatra szerepel.
 • A „Átvétel helye” rovat megnevezése „Kiszolgáltatás helye” szövegre változott, és ennek megfelelően a szállítójegyen az „Átvevő” adatai helyett a „Kiszolgáltatást igazoló személy” adatainak feltüntetése szükséges. Ezen adatok között pedig már nem az adott személy címét, hanem a jogosultságát (például családtag, munkavállaló) kell feltüntetni.
 • A szállítójármű indulásakor leolvasott kilométeróra-állást a szállítójegyen minden esetben kötelező kitölteni.
 • A szállítójegyen térfogat-mértékegységként erdei faválaszték esetében csak tömör köbméter vagy űrméter tüntethető fel.
 • Fogyasztónak történő tűzifa értékesítés esetén térfogatban való értékesítéskor a szállítójegyen a tűzifa mennyiségét tömör köbméterben és űrméterben egyaránt fel kell tüntetni, tömegben való értékesítéskor a tömeg mellett a tömör köbmétert is meg kell adni. Egyéb mértékegység esetén pedig a tömör köbméterre átszámított mennyiségét és a tömör köbméter és a kiszállított termék értékesítési egysége között alkalmazott átváltási tényezőt is fel kell tüntetni.
 • A kemény és a lágy lombos tűzifa mellett a szállítójegyen az érintett fafajok felsorolása mellett fenyő tűzifa összevont fatermékként történő megadására is lehetőség van.

Az erdőgazdálkodó az általa értékesített tűzifa minőségét akkor tüntetheti fel száraz tűzifaként a nyilvántartásaiban és ezek alapján a hirdetésekben, a szállítójegyen, illetve az értékesítéshez használt bizonylatokon, ha annak bruttó nedvességtartalma nem haladja meg a 30%-ot.

A változásokkal összefüggésben felhívják az erdőgazdálkodók és az erdészeti szakszemélyzet tagjai figyelmét arra, hogy

2019. január 1-től a fakitermelések szakmai adminisztrációja részeként már csak az új típusú műveleti lap tömbök használhatók, illetve az erdei faválasztékok (például tűzifa) szállítása során már csak az új típusú szállítójegyek állíthatók ki.

Az új nyomtatvány tömbök a nyomtatvány boltokban (Pátria nyomda viszonteladói hálózatában) vásárolhatók meg. Az új nyomtatványok mintái és a kitöltési útmutatók pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapjáról tölthetők le.

A régi típusú nyomtatvány tömbök használatának befejezését – attól függetlenül, hogy azok teljesen beteltek-e – a hatóság felé haladéktalanul be kell jelenteni, melyhez a szokványos bejelentési felület használható.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.