2019.05.24., péntek , Eszter,Eliza

Hírek

2018. június 24. vasárnap • 13:34

Szélsőséges lesz az idei szezon a szőlőültetvényeken

Népszerű a hazai zöldborsó, túl sok a piacon a bodza és alacsony minőségű a málna. Árpából jó termés várható, és közben készülni kella rovarok elleni védekezésre - ezek voltak a hét hírei az agrotrend.hu-n.

 

Pénteken hatályba léptek az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok - Életbe léptek azokra az amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

A GMO-mentes szójatermelés hatékonyabb európai ösztönzőkkel növelhető - Az unió még mindig messze van az önellátás szintjének elérésétől. Fontos eszköz lehet a termeléshez kötött támogatások 2020 utáni megtartása.

Figyelem! Június 30-ig mentesítsék a parlagfűvel fertőzött területeket! - Fontos a megelőzés, amely olcsóbb és hatékonyabb megoldás a területek gyommentesen tartásában.

fotó: egeszsegkalauz.hu

Intenzíven indult a nyári viharszezon - Közel kétmilliárd forintnál tartanak a júniusi viharkárok - Június első felének időjárása országszerte nagy károkat okozott: a biztosítókhoz a hétvégéig 18,5 ezer bejelentés érkezett, ezek nyomán a kárigények becsült összegei megközelítik a kétmilliárd forintot. A mezőgazdasági jégverés számbavétele még tart.

Az akvakultúra fejlesztése lehet a jövő élelmiszer-ellátásának egyik kulcsa - A jelenleg használatos mezőgazdasági és élelmiszer-termelési módszerekkel a jövőben már nem lesz ellátható élemmel a Föld egyre növekvő népessége.

A természetes erdőállomány változására hosszú távú megoldás kell - A klímaváltozás miatt megkezdődött természetes erdőállomány-változásra minél előbb hosszú távra szóló választ kell találni – mondta Bitay Márton, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkára az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 149. Vándorgyűlésén pénteken Gyulán.

fotó: pixabay.hu

A világ egyik legköltségesebb állatbetegségével szemben tettek ellenállóvá sertéseket génszerkesztéssel - Az Edinburgh-i Egyetem Roslin Intézetének tudósai génszerkesztéssel eltávolították a sertés DNS-ének egy kis szakaszát. Ez a viszonylag kis szerkesztés megakadályozza, hogy a PRRS-vírus megtapadjon a sertéssejtek felszínén.

Fertőzött területté nyilvánítottak hét nógrádi települést - Módosultak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt korlátozás alá vont területek a napokban és megváltoztak az ártalmatlanított disznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent új országos főállatorvosi határozat szerint.

Kiemelkedő lehetőségek rejlenek a hazai galambtenyésztésben - A hobbi- és versenymadarak iránt hatalmas az érdeklődés, főként a kínai galambászat felfutása miatt. Húsgalambot ugyanakkor egyelőre nagyon kevesen tartanak itthon, holott ha a kereslet nőne, jól jövedelmező elfoglaltságot jelentene a gazdáknak.

fotó: pixabay.hu

Veszélyes lehet a külföldi tojás - A külföldről származó tojások egészségügyi kockázatot hordozhatnak, ezért a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége az ellenőrzött termelésből származó magyar tojást ajánlja a fogyasztóknak.

Ne fogyasszák el az üdítőt, ha vegyszeres szagot éreznek! - Érzékszervi hibás palackozott üdítőitalt kellett kivonni a forgalomból. A laboratóriumi eredmények megerősítették a vásárlói jelzéseket.

Jó termésátlagra számítanak a gazdák Somogyban - Bő egy héttel korábban kezdődött meg az őszi árpa aratása Somogyban. A megyében hétezer hatszáz hektáron takarítják be a növényt.

Rekord év vagy katasztrófa lesz 2018 a szőlőtermelőknek - A meleg, csapadékos idő önmagában is hordozza a gombás fertőzések kockázatát, de akár soha nem látott termésre is van kilátás.

Idén is túltermelés és alacsony árak várhatók a bodzapiacon - Bár csak augusztusban lesz a bodzaszüret, már most látszik, hogy sok jóra nem számíthatnak a termelők: az utóbbi évek nagy területű telepítéseinek termőre fordulásával a tavalyihoz hasonlóan idén is túltermelés és alacsony árak valószínűsíthetők.

fotó: pixabay.hu

Rovarinvázió várható? Védekezés hiányában erős fertőzésre lehet számítani

Keresett termék a nemzetközi piacokon a magyarországi zöldborsó - Jó fajtaválasztással, és az öntözött területek bővítésével növelni lehetne az európainál alacsonyabb hazai hozamokat.

agrotrend.hu

 

Fókuszban
 Csütörtöktől NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow - Mezőfalván

Csütörtöktől NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow - Mezőfalván

A NAK és a MEGFOSZ közös erővel, május 23-24-én rendezi

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.