2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2022. október 07. péntek • 11:14

Szén-dioxid-hiány – bajban vannak a sörfőzdék és üdítőital-gyártók

A SOL Group ipari gázgyár németországi igazgatója kiemelte, hogy a szén-dioxid előállításának ötven százaléka a műtrágyagyártásra épül, azonban ezek a vállalatok a magas energiaárak miatt teljes leállásra vagy a termelés csökkentésére kényszerültek.

Feszült a hangulat a német sörfőzők körében, az Aktienbrauerei Kaufbeuren italgyára nemrégiben kapott először szén-dioxidot augusztus vége óta. Gottfried Csauth, sörfőzőmester kissé megkönnyebbült, amikor érkezett egy kisebb szállítmány szén-dioxid a vezetése alatt álló Aktienbrauerei Kaufbeuren italgyárba.

A sörfőzőmester azonban még nem lélegezhet fel, ugyanis a cégnek 28 tonna szén-dioxidra lenne szüksége, viszont csak hat tonnát tudott eddig beszerezni. „Minden egyes tonnának örülünk” – tette hozzá.

Szén-dioxid-hiány – leálló gyártás és rövidített munkaidő

A beérkezett szén-dioxid segítségével az italgyár csupán egy kisebb mennyiségű ásványvizet és limonádét gyárt, mivel ezekre a termékekre a gázhiány miatt szeptember eleje óta gyártási stopot rendelt el a cég vezetője. Két héten át sem víz, sem limonádé nem gördült le a futószalagról. A raktárak kiürültek, és a cég 93 alkalmazottja attól tartott, hogy rövidített munkaidőt vezet be a vállalat.

„Szomorú időszak volt, reggelente nem tudtam, hogy nem kell-e hazaküldenem a munkatársaimat, vagy hogy mi lesz a következő lépés. Most kicsit megnyugodtam, viszont nem teljes mértékben, ugyanis csak ez az egy szállítmány gáz érkezett. A limonádégyártást nemsokára ismét le kell állítanom, mivel a szén-dioxid csak pár napra elég” – fogalmazott a cégvezető.

Fotó: wikimedia

A szén-dioxid az italgyártás elengedhetetlen eleme

Sok alkoholmentes üdítőital nélkülözhetetlen alkotóeleme a szén-dioxid, de így van ez a sörfőzés esetében is. A szén-dioxid szerepe fontos a tartályok, hordók és palackok előkészítésében is, ezáltal a sör a töltés során nem érintkezik levegővel, továbbá védőgázként is működik, mely által a sör tovább megőrizheti szavatosságát.

A szén-dioxid-piac azonban mára szinte teljesen leállt – hívta fel a figyelmet a híroldal.

Mario Curcic, a SOL Group ipari gázgyár németországi igazgatója a Tagesschaunak elmondta, a szén-dioxid előállításának ötven százaléka az ammóniaszintézisre, azaz a műtrágyagyártásra épül, azonban a magas energiaárak miatt sok műtrágyagyártó teljesen leállt a termeléssel vagy pedig jelentősen csökkentette az előállítást.

„Jelenleg az Európában felhasználásra kerülő szén-dioxid 30–40 százaléka hiányzik” – hangsúlyozta Mario Curcic.

A gázhiány mindenkit érint – sok italgyártó cégnél már vészesen ürülnek a gáztartályok

Azok az üzemek viszont jól járhatnak, amelyek úgynevezett szén-dioxid újrahasznosító készülékkel szerelték fel a gyártósoraikat, ugyanis a sörfőzésnél keletkezett szén-dioxid ebben az esetben begyűjtésre kerül, amelyet megtisztítanak és később újra fel tudnak használni. Ez egy bejáratott technológia, ám leginkább csak nagy sörgyáraknál – mint például az Oettinger Brauerei –, találkozhatunk vele.

Az Oettinger sörgyárhoz tartozó négy üzem közül három helyen alkalmazza ezt az újrahasznosítási eljárást, így a szükséges gáznak több mint a felét a gyár állítja elő, de így sem kerülheti el az ipari gáz vásárlását.

Napról napra terveznek

A közepes kapacitású sörfőzdék nem rendelkeznek újrahasznosítási technológiával, melyek közé az Augsburgban található Riegele is tartozik. A sörgyárnak százharminc alkalmazottja van és évi harmincmillió eurós forgalmat bonyolít. Jelenleg Spezi elnevezésű italt gyártják nagyobb mennyiségben, azonban ennek a sörös-limonádé keveréknek is fontos alkotóeleme a szén-dioxid gáz.  A cég gáztankjai még nem ürültek ki teljesen, de Sebastian Priller ügyvezető is örül minden egyes szállítmánynak.

„Persze, hogy örülünk, bármennyi gáz is érkezik, ám ez a helyzet nem állandósulhat. Ez egy krízis, mégpedig egy nagy krízis. Túl fogjuk élni, ám finoman fogalmazva is ez egy komoly kihívás” – mondta az ügyvezető.

Napról napra kell tervezni, és a Riegele italgyárban sem zárják ki, hogy lesznek olyan termékek, amelyeknek a palackozásával le kell állniuk, ami a limonádék esetében meg is történhet. Az ügyvezető szerint várhatóan a sörök és üdítők árát is emelik.

A felvásárlás nem megoldás

Az italgyártók arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy kerüljék a hisztérikus felvásárlást. „Ha ez bekövetkezik, akkor jön a következő probléma, ami pedig az üvegpalackok hiánya” – hangsúlyozta Georg Schneider, a Bajor Sörfőzdék Szövetségének elnöke.

A szövetségi elnök ugyanis abból indul ki, hogy a télre lesz elég sör, legalábbis a legismertebb márkákból, ezzel szemben viszont az sem zárható ki, hogy a gázhiány miatt a sörkülönlegességek gyártása veszélybe kerül. Ezt a nézetet képviselik a Kaufbeuren és a Riegele sörfőzdék is, és inkább a főbb márkák palackozására koncentrálnak. Sebastian Priller, a Riegele cégvezetője azonban úgy gondolja, hogy a szén-dioxid-hiány a jövő év közepéig is eltarthat.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.