2023.02.03., péntek , Balázs

Hírek

2022. december 04. vasárnap • 08:18

Szentes városa nyerte el a Virágos Magyarország verseny Kamarai díját!

Idén 29. alkalommal adták át a legvirágosabb településeknek járó elismeréseket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán tartott ünnepélyes díjkiosztón, 2022. november 18-án. A Virágos Magyarország 2022-es győztesei között több mint 50 díj talált gazdára. A győztesek között volt Szentes Városa is, mely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díjazásában részesült.

Az ünnepélyes díjátadó a kertészeti és tájépítészeti felsőoktatás elsőszámú fellegvárában került átadásra Szentes Városa részére is, melyet személyesen a Város Polgármestere vett át.


Ünnepélyes díjátadó. Fotó: Virágos Magyarország

A cikk szerzője személyes megtiszteltetésnek vette, hogy egykori almamáterében, ahol hallgatói és oktatói feladatokat is ellátott, most a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében a Kamara díját adhatta át.

Különösösen felemelő érzés Szentes városának a díj átadása, azon keresztül, hogy így most már nem csak a zöldéghajtatás legjelentősebb fellegváraként ismert település, hanem csatlakozott azon városok köré is, akik számára az élhető virágos környezet és magas szintű zöldfelületgazdálkodás is kiemelt jelentőséggel bír.

Azt gondoljuk, hogy elismerően és teljes szívből gratulálhatunk az agráriumban tevékenykedők valamennyiünk nevében Szentes Városának a kertészetben és most már a díjazott zöldfelületgazdálkodásban betöltött szerepéért is.

 

A zsűri az alábbi indokok alapján ítélte oda a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díját;

Szentes tiszta, gondozott település, ahol a városi fejlesztéseket és a fenntartást képzett szakmai csapat irányítja. A Kurca, mint a város főutcája, sajátos hangulatot ad. Mindkét partján automata öntözőrendszer van kiépítve, amelyet a Kurcából táplálnak. A városban több védett természeti érték, terület található (Olimpiai tölgy, Kurca-part, Liget).3 éve az önkormányzat fenntartó vállalata, a Városellátó termeli meg a kiültetett egy-kétnyári virágoka, illetve ebből virágosztásszervez "nagymamavirág" címen. Évente 2x életfát osztanak az újszülötteknek, illetve a ballagók is kapnak facsemetét. A jövőben tovább fejlesztik a Kurca-partot. Az elmúlt években megújult Csongrádi híd után, a Kis Zsigmond tér-Makai híd közötti szakaszon a híd újjáépítése, utca rekonstrukciója is fog történni.

A közintézmények nagyrésze energetikailag korszerűsített, a színház az eredeti állapot szerint szépen fellett újítva.

A Virágos Magyarország Verseny célja, az Új zöldfelületek, parkok, fasorok létesítése, fenntartása, kulturált, egészséges környezet kialakítása, közterek, utcák, épületek, intézmények virágosítása, növénykiültetések a lakosság bevonásával, részvételével, továbbá a település műemlékeinek, épületeinek, turisztikai és kulturális értékeinek megőrzése, fejlesztése és a gyomnövények irtása.

A résztvevők – települések önkormányzata, lakossága, civil szervezetei, intézményei, vállalkozásai – szépítő munkájukkal javítják településük, országunk jó hírét, az ott élők életminőségét, elősegítik a kultúra, a turizmus, az EU kapcsolatok fejlődését, a közízlés, az igényes lakókörnyezet kialakítását, a közös értékek védelmét, növelését.

Az ország legjelentősebb környezetszépítő versenye során rekordszámú jelentkezés mellett 339 önkormányzat – köztük 32 határon túli jelentkező – összesen 439 pályázatát bírálta el az elmúlt hónapokban a közel 150 tagú szakmai zsűri, közülük kerültek ki most a szakmai elismerésben részesített pályázók.

A nagyvárosok kategóriájában Debrecen, a 30 ezer lakosnál kisebb városok közül pedig Makó képviselői vehették át a fődíjat, míg Zalakaros lett a fődíjas ezer főnél népesebb kisváros, a legkisebb falvak közül Gyugy lett a legvirágosabb település. A Miniszterelnökség különdíját két kategóriában Cegléd és Balatongyörök érdemelte ki, a Belügyminisztérium több díja között jutalmazta a legvirágosabb budapesti kerületet, amely idén a X. kerület lett. A Magyar Turisztikai Ügynökség különdíjával pedig Kecskemét és Telkibánya lett gazdagabb.

A szakmai zsűri általánosságban kiemelte, hogy az aszályos nyár ellenére érkezett rekordszámú pályázat is rámutat arra, mekkora jelentősége van a helyi közösségek számára a zöld környezet folyamatos fejlesztésének. A klímaváltozás hatásaira számos település reagál technológiaváltással, illetve a telepített növénykultúra megváltoztatásával. Egyre többen alkalmaznak egynyári virágok helyett évelőket, vagy fordítanak figyelmet a fásításra, de az esővíz felhasználására is mutattak jó példákat a települések.

Az ünnepségen megemlékeztek arról is, hogy idén szeptemberben az Entente Floral Europe verseny balatonfüredi díjátadóján a nemzetközi zsűri elismerte Veresegyház, Orfű és Székesfehérvár környezetszépítés érdekében végzett munkáját.

A Virágos Magyarország, az ország legtöbb közösséget megmozgató és legpatinásabb környezetszépítő versenye 2023-ban ünnepli fennállásnak 30-ik évfordulóját, ebből az alkalomból számos érdekességgel készül majd a szervező bizottság a következő versenyidényben.

agrotren.hu / NAK, Komma László

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.