2021.05.11., kedd , Ferenc

Hírek

2019. december 02. hétfő • 12:21

Szép számban telelnek a rétihéják

A kékes rétihéja a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének gyakori téli ragadozómadár-vendége.

Ez a faj a Kárpát-medencében nem költ, csak a hideg évszakban jelenik meg. Európa nagy részén és Ázsiában is fészkel. Általában októbertől áprilisig vendégeskedik Magyarországon. Első példányai rendszerint már szeptember végén megjelennek, idén azonban a meleg ősz miatt csak október végén bukkantak fel - írja a Kőrös-Maros Nemzeti Park.

fotó: pixabay.com

Legnagyobb eséllyel a nyílt mezőgazdasági területek felett pillanthatjuk meg, ahol a talajszinthez közel, könnyű, légies szárnycsapásokkal repülve kutat zsákmány után. Mezei pockot és más rágcsálókat fogyaszt.

Éjszakázóhelyül a mélyebb fekvésű, zsombékos, sásos, esetleg nádas területeket választja. A Kis-Sárréten két tradicionális éjszakázóhelye van: Mezőgyánban a Kisgyanté, Geszten a Kisvátyon-puszta.

Mindkét helyen az évjárattól (táplálék-felhozataltól) függően 20-80 példány éjszakázik. Ezen kívül 3-4 kisebb jelentőségű alkalmi éjszakázóhelyet is ismerünk.

Megfigyeléseink szerint az elmúlt napokban mindkét tradicionális helyszínen 25-30 példány tartózkodott, de ez a szám a tél további részében várhatóan növekszik majd.

A kékes rétihéják nagyon ragaszkodnak a megszokott éjszakázóhelyükhöz, akár 10-20 kilométerről is eljárnak oda. A faj védelme szempontjából kiemelten fontos ezeknek a helyeknek a védelme, nyugalmának biztosítása.

A kékes rétihéják magyarországi telelőállományát 1000-3000 közötti példányra becsülik. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül nemcsak a Kis-Sárréten, hanem valamennyi tájegységen vannak tradicionális éjszakázóhelyeik.

agrotrend.hu / kmnp.nemzetipark.gov.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.