2020.10.01., csütörtök , Malvin

Hírek

2019. szeptember 26. csütörtök • 08:50

Szeptember 27-28-án Kutatók Éjszakája a Szent István Egyetemen

A program legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára.

Az idei évben szeptember 27-én és 28-án kerül megrendezésre országszerte a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat, amelyhez a Szent István Egyetem összes campusa számos lebilincselő programmal, előadással és kreatív foglalkozással csatlakozik.


fotó: pixabay

A Szent István Egyetem Campusain szeptember 27-én és 28-án megnyílnak a laboratóriumok ajtajai, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, hogy a megszokottól eltérő módon engedjenek bepillantást a különböző tudományterületek titkaiba. Mindezekre a 14 éves múlttal büszkélkedhető Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat ad lehetőséget.

A program legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára, éppen ezért, a rendezvény célközönsége leginkább a fiatal felnőtt korosztály, azonban az egyes előadások, bemutatók elég szórakoztatóak ahhoz, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig megfelelő kikapcsolódást biztosítsanak.

A Szent István Egyetem (SZIE) az idei esztendőben 12. alkalommal csatlakozott a kora délutántól késő éjszakáig tartó megmozduláshoz.

A SZIE 3 helyszínen (Gödöllő, Budapest, Szarvas) mintegy 163 tudományos munkatárssal, előadóval, professzorral, több mint 124 színes, látványos programmal várja az érdeklődő vendégeket.

A Gödöllői Campuson a látogatók megtapasztalhatják, hogy

 • milyen érzés egy 130 km/h sebességű szélvihar egy laboratóriumban
 • különleges hangulatú túrát tehetnek a sötétségbe borult botanikus kertben
 • berendezhetnek egy tájat a saját elképzeléseik szerint egy terepasztalon
 • valamint fény derül a kutyák szőrszínének genetikájára is.

Az imént felsorolt programokon kívül, megismerkedhetünk a Jászberényi Mézvásár és Méhésztalálkozó újonnan megválasztott Mézkirálynőjével, aki az intézmény Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának elsőéves növényorvos mesterszakos hallgatója.

Az egyetem budai szervezeti egysége is számos programot kínál:

 • megismerhetjük a kávé útját az ültetvényektől a csészéig
 • egy érdekes kísérlet segítségével kideríthetjük, van-e íze a különböző színeknek
 • találkozhatunk festőnövényekkel
 • de azt is megtudhatjuk, hogy vajon hol is van a rovarok orra.

A fővárost elhagyva, az intézmény Szarvasi Campusán többek között megtudhatjuk

 • mik a klímaváltozás kézzel fogható nyomai a hazai növénytermesztés vonatkozásában
 • találkozhatunk élő „őskövületekkel”
 • illetve egy hidrológiai látványbemutatón is részt vehetünk.

A szervezők idén is folytatják a www.kutatokejszakaja.hu oldalon, 2018-ban sikeresen bevezetett Brain Stars rovatot, amelynek keretein belül tehetséges, példaértékű kutatókat és munkásságukat ismerheti meg a nagyközönség érthető, olvasmányos formában. Folytatódik az a kezdeményezés is, amely során

a rendezvényt megelőző héten ismert, tudománynépszerűsítő szakemberek Budapest egy forgalmas pontján vonják be a járókelőket különféle tudományos kísérletekbe.

Az első Kutatók Éjszakáján még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit, tavaly viszont már közel 50 hazai település 200-nál több helyszínén 2.000 program várta az érdeklődőket. Európa-szerte közel félezer városban több mint egymillióan vettek részt a tudomány ünnepén.

A tudományos fesztivál eseményei ingyenesen látogathatók mindenki számára.

agrotrend.hu / SZIE

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.