2020.10.30., péntek , Alfonz

Hírek

2017. február 23. csütörtök • 06:55

Szerényen terveznek a kkv-k idén - a kisvállalkozások a legoptimistábbak

A cégek várakozása némileg visszafogottabb az előző negyedévhez képest. Átlagosan 5,5 százalékos árbevétel- és 3,2 százalékos profitnövekedést várnak a kis- és középvállalkozások (kkv) az idén - ez derül ki a K&H kkv-bizalmi index legfrissebb adataiból.

K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adatai alapján a hazai kkv-k szerényebb pénzügyi eredményekkel terveznek idén, az előző negyedévhez képest ugyanis 6,9%-ról 5,5%-ra mérséklődött a várt bevétel-növekedés nagysága. „Hektikus év áll a kkv-k mögött, pénzügyeikkel kapcsolatos várakozásuk hol nőtt, hol mérséklődött az elmúlt egy évben. A mostani, 1,4 százalékpontos csökkenés ugyan jelentős, de az előző negyedévi – feltehetően túlságosan is – optimista hangulat mérséklődött, és a várakozások visszakorrigáltak egy reálisabb szintre. A várt bevétel-növekedés nagysága még ezzel együtt is túlszárnyalja az MNB idei évre prognosztizált 2,4%-os inflációs várakozásait” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. A kkv-k többsége (56%) alacsony, 0-6% közötti árbevétel-növekedést valószínűsít, de az ennél is nagyobb, 6% feletti bővüléssel is jelentős részük (37%) számol, miközben csökkenő bevétellel a vállalkozások mindössze 6%-a kalkulál.

A különböző árbevételű cégek igen eltérő mértékű bevétel-növekedést várnak idén. Jelenleg a kisvállalkozások számítanak a leglátványosabb, 6,4%-os árbevétel-növekedésre, de a középvállalkozások sincsenek nagyon lemaradva az 5,9%-os várakozásukkal, míg a mikrovállalkozások átlag alatti, 4,7%-os bővülést valószínűsítenek. A különböző ágazatok közül a kereskedelmi cégek várakozásai a legkedvezőbbek, hiszen 6,3%-os növekedést prognosztizálnak.

Szerényebb profitnövekedés

A profitkilátásokat tekintve a vállalkozások túlnyomó többsége (92%) növekedést feltételez idén, ugyanakkor annak átlagos mértéke 4,6%-ról 3,2%-ra mérséklődött. Öröm az ürömben, hogy a csökkenő eredménnyel számoló cégek aránya megfeleződött (4%) az előző negyedévhez képest. „Idén minden árbevétel-kategóriában és ágazatban szerényebb nyereségnövekedéssel terveznek a cégek az előző negyedévhez képest. Árbevétel-kategória szerint ez esetben is a kisvállalkozások a legoptimistábbak, míg a szektorok közül a szolgáltató cégek várakozásai a legkedvezőbbek” – mondta el a szakember.

A K&H és a GfK Magyarország 2004 óta készíti a negyedéves kkv bizalmi index kutatást, 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével. A legutóbbi felmérés 2016. november 18. és december 1. között történt.

agrotrend.hu / K&H

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.