2021.12.05., vasárnap , Vilma

Hírek

2020. június 03. szerda • 16:16

Szétaprózódott a magyar agrár-felsőoktatás

A magyar agrár-felsőoktatás a képzési helyek, a képzések szintjei és a szakok számát illetően is rendkívül szétaprózódott - mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

A műsorban elhangzott, hogy a kormány új és modern agrár-felsőoktatást szeretne létrehozni és ennek a folyamatnak az első lépeseként létrejön egy központi agráregyetem - írja az MTI.

fotó: wikipedia

A főigazgató rámutatott: míg Magyarországon 11 egyetemen és 17 képzőhelyen folyik agrár-felsőoktatás, más hasonló méretű európai országokban - például Hollandiában vagy Ausztriában - egy, legfeljebb két agrár-felsőoktatási intézmény van. Országonként egy intézménybe koncentrálják a tudást, a forrásokat, és az ebből adódó innováció, fejlesztési eredmények a termék-kibocsátásban és a mezőgazdaság versenyképességében mérhető. A Magyarországnál négyszer nagyobb Lengyelországban is csak kilenc agráregyetem van - jegyezte meg.

Nagy probléma az is, hogy a magyar agrár-felsőoktatási intézmények nem reagálják le a valós piaci igényeket - fűzte hozzá.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.