2020.01.19., vasárnap , Fábián,Sebestyén

Hírek

2018. augusztus 21. kedd • 09:42

Szilvásvárad lehet a lovasoktatás és -kutatás új központja

A községben Közép-Európa egyik legmodernebb lovasközpontját adták át.

A Kincsem Nemzeti Lovasprogram legnagyobb vidéki beruházásaként Közép-Európa legújabb és legmodernebb lovasközpontja készült el Szilvásváradon - jelentette ki az agrárminiszter a komplexum átadásán.


A központ nem csak lovas, de egyéb kulturális programok megrendezésére is alkalmas - fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Nagy István hangsúlyozta, hogy a Kincsem Nemzeti Lovasprogrammal sikerült megteremteni a dicső múltra és nagyszerű eredményekre visszatekintő magyar lótenyésztés jövőjének feltételeit.

- A program keretében Szilvásváradon mintegy 6,8 milliárd forintból három ütemben, négy év alatt megvalósult fejlesztéssorozat a magyar lovassport történetének legnagyobb beruházásaként meghatározó pillére a teljes hazai lovas ágazat megújításának

- tette hozzá a miniszter.

A csaknem 10 hektáron megvalósult fejlesztés eredményeként az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad fontos történelmi karaktert is őrző és megtestesítő lipicai lovasközpontja immár valamennyi lovas szakág számára ideális felkészülési és versenyzési lehetőséget biztosít.

A miniszter szerint a beruházás jelentősen növeli a régió és a település idegenforgalmi vonzerejét, így a térség gazdaságát is erősíti.

Dallos Andor, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója közölte: a fejlesztéssorozat első ütemében megújult és kibővült az immár 650 néző befogadására alkalmas, 15 boxos istállót is magában foglaló fedett lovardakomplexum. Ezt követte a felvonulási terület, majd a nagy lovaspálya nemrégiben befejeződött, 3,6 milliárd forintos korszerűsítése.

Az utóbbi új lelátórendszert kapott, 6500 látogató befogadására alkalmas.

Felszereltsége a bemelegítő pályához hasonlóan minden nemzetközi szabványnak megfelel, speciális négyévszakos pályatalaja pedig kiváló nedvességelvezető és lólábkímélő - fogalmazott.

Az országszerte 6 telephelyen mintegy 300 lovat tenyésztésben tartó,

a takarmányt saját területein maga termelő ménesgazdaság alapvető célja, hogy Szilvásvárad a lovasoktatás és -kutatás hazai központja legyen.

Az igazgató beszédéből kiderült, hogy az átadott létesítmény többfunkciós kialakítású, így nem csupán lovas, de egyéb kulturális programok megrendezésére is alkalmas.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.