2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Hírek

2021. február 14. vasárnap • 14:54

Színesebb, de vegyesebb lett a pálinkapaletta - hatalmas árkülönbségekkel

Jövőre lesz a pálinka 700 éves, a pálinkafőzés mint mesterség pedig igazi reneszánszát éli. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete az országban elsőként indított pálinkamester képzést. A piaci elvárások alapján összeállított program az elmélet és gyakorlat összhangjára épül.

A pálinkamester szakirányú továbbképzésen a hallgatók két év alatt sajátíthatják el a pálinkakészítés tudományát, de a technológia mellett marketing és kereskedelmi ismeretekkel is bővül a tudásuk, amellyel jövőbeli vállalkozásukat is megalapozhatják - hangsúlyozta Kun Szilárd a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense az InfoRádióban.

"Azáltal, hogy van egy olyan lehetőség, hogy az ember otthon főzzön, közelebb kerül hozzá a pálinka, személyesebbé válik az élelmiszerrel való foglalkozás, mondhatni a pálinka iránti szeretet növekszik. A képzés keretében azért sok olyan ember van, aki otthon magánfőzőként tevékenykedik, de kevésnek tartja azt az információt, amit autodidakta módon megszerez."

Kun Szilárd szerint szerencsésebb lenne, ha a magánfőzés, a bérfőzés és a kereskedelmi főzés jobban elkülönülne egymástól. Az viszont egyértelmű, hogy az egyedülálló szabályozás új távlatokat nyitott.

Fotó: Pálinka Nemzeti Tanács

"Mindig megvannak azok az emberek, akik azt mondják, hogy a magyar hagyománynak megfelelően egy jó kajszibarack, szilva, esetleg körtepálinkát szeretnének főzni, de mindig vannak olyanok is, akik keresik az újdonságokat. Természetesen ez mindig formálja a piacot; említhetném a galagonya, a som vagy a csipkebogyó terméséből készült párlatokat. Azt kell mondanom, hogy  vannak olyan, különleges gyümölcsből készült pálinkák, amelyek megosztóak."

A MATE docense szerint valóban nagyok az árkülönbségek a piacon, de ezt gyakran az alapanyagok adottságai befolyásolják.

"Egy vad gyümölcsnél, amelynek a szárazanyag-tartalma nagyobb, de az erjeszthetősége nehezebb, abból egy egységnyi mennyiségből kiindulva sokkal kevesebb pálinkát fogok kapni, mint a kajszibarackból vagy a szilvából, cigánymeggyből. Ettől is magasabb lesz az ár, illetve ezt még befolyásolja, hogy a gyümölcs mennyire szerezhető be. Lassan nem lehet embert találni arra, hogy szedje le a határban a csipkebogyót."

Kun Szilárd úgy látja: minőségi szempontból lett némi negatív hatása a magánfőzésnek, de aki szívvel-lélekkel csinálja, az ügyel a minőségre. Ráadásul az otthon főzők olyan gyümölcsöket is kipróbálnak, amit egy kereskedelmi főző gazdaságossági szempontok miatt nem engedhet meg magának, így nekik köszönhetően a pálinkapaletta egyre színesebb.

agrotrend.hu / Infostart

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.