2022.12.09., péntek , Natália

Hírek

2018. január 28. vasárnap • 17:33

Szlovák-magyar méhészeti projekt indult a mézhiány megoldására

Az Európában előállított méz a kontinens fogyasztásának mindössze 60 százalékát fedi. A hiányzó mennyiséget külföldi importtal pótolják az európai országok, jelentős részét kínai behozatallal.

Szlovákiába viszonylag nagy mennyiségű méz jut be külföldről, melynek eredete gyakran ismeretlen, szakértők szerint ráadásul a minősége is megkérdőjelezhető. A helyzetet tovább rontja, hogy az elmúlt évi szlovákiai méztermésre nem csak az időjárás volt negatív hatással - írja a szlovákiai Új Szó online felületén.

 „Csökkent a méhállomány. Gyengültek a méhcsaládok, a felépülésük pedig több méhésznél nem volt eredményes”

– mondta Rudolf Moravčík, a szenckirályfai Méhészeti Múzeum vezetője.

A méhelhullás Szlovákiában 10–12 százalékos volt, ám vannak országok, ahol elérte a 60 százalékot is.

Gál Attila magyarbéli méhész szerint a tavalyi méztermés csaknem harmadával volt kevesebb az azt megelőző évihez viszonyítva. „A szárazság volt a kiesés fő okozója. Jelenleg 40–45 családunk van, igencsak aggódnunk kell miattuk és törődni velük” – mondta a szlovákiai hírlapnak a magyarbéli méhész. Az elmúlt években a pozsonyi fedett piacon értékesítették a termékeiket, ma viszont a külföldi behozatal miatt már csak házi udvarról folytatnak árusítást.

fotó: Pixabay

A napokban Szlovákia és Magyarország közös projektet indított be a probléma leghatékonyabb orvoslása érdekében, a „Méhek az erdő gyermekei” elnevezéssel. A projektre az uniós alapokból mintegy 1 millió euró fordítható.

Marián Staník, a Szlovák Erdők állami vállalat vezérigazgatója megjegyezte, hogy a projekt keretében mind a szlovák, mind pedig a magyar fél terepbeli méhmintagazdaságokat alakít ki. „Ezek közül elsősorban az erdei tantermet emelném ki, amely Szlovákiában Kistapolcsány üzemrészlegeként fog működni.

Lényeges része a projektnek, hogy vásárlunk vagy 200 méhcsaládot, amelyeket lényegében az egész tervezet érint”

– részletezte Staník. A továbbiakban kifejtette, hogy Kistapolcsányban méhskanzent is létrehoznak, ahol a nyilvánosság és a diákok egyaránt sokat megtudnak a méhészszakmáról. A Szlovák Erdők vállalat csaknem 12 hektárnyi területen ültet ki mézelő virágokat, valamint további 67 hektárnyi területen gazdagítja a már meglevő mézelő virágok számát. Staník szerint olyan aktivitásokról van szó, amelyekkel korábban az erdőgazdaság dolgozói nap mint nap foglalkoztak.

agrotrend.hu / ujszo.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.