2021.06.23., szerda , Zoltán

Hírek

2018. április 03. kedd • 17:32

Szorosabb lesz az együttműködés a kormány és a horgász szövetség között

Stratégiai keretmegállapodást kötött az FM és a horgász szövetség. Az aláíró vezetők megállapították, hogy továbbra is szükség van a kölcsönös együttműködésre, ezért a Stratégiai Partnerség fenntartása, a kölcsönös együttműködés elmélyítése a jövőben is kívánatos.

Stratégiai keretmegállapodást kötött a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) a természetes vizek és a hozzájuk kapcsolódó horgászturisztikai fejlesztések támogatására - közölte a tárca állami földekért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

dr. Szűcs Lajos elnök és dr. Bitay Márton államtitkár

Bitay Márton Örs kiemelte, hogy a megállapodással szorosabb együttműködés jön létre a kormány és a szövetség között. A kormány több százmillió forint forrást biztosít évente a legnagyobb horgászszervezetnek, a Mohosznak, amely pályázatokkal támogatja tagszervezeteit, a horgászegyesületeket és a halgazdálkodókat. Az államtitkár reméli, hogy ez illeszkedik ahhoz a több milliárd forintos támogatási rendszerhez, amit a horgászok magukénak tudhattak az elmúlt években. A Magyar halgazdálkodási operatív programnak (Mahop) köszönhetően több mint 15 milliárd forint állt rendelkezésre a halgazdálkodók számára - tette hozzá.

Elmondta, a közös munkával az elmúlt években többek között megkezdődött az állami halgazdálkodási területek hasznosítása, sikerült rendet tenni a Balatonnál, elindítottak ifjúságnevelő programokat, megújították a horgászjegyek forgalmazását meghatározó szabályokat és a fogási napló eljárási rendjét. Mindezek eredményeként jelentősen nőtt a horgászok száma, a Mohosznak több mint 400 ezer tagja van, akik kezelik az összes magyarországi természetes vizet.

Megjegyezte, hogy az intézkedéseknek köszönhetően a természetes vizeken a nagyüzemi halászat véget ért, és a turizmus szempontjából több hozadéka van annak, hogy ezeket a területeket immár horgászok kezelik. Reméli, hogy a szövetség segítségével fellendül a horgászturizmus azokon a természetes vizeken, amelyek horgászati szempontból kuriózumnak számítanak és Európán belül is komoly vonzerővel rendelkeznek.

Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke megjegyezte, hogy a szövetség és tagszervezetei Magyarország legnagyobb civil szervezeteként nagy lehetőséget kaptak a természetes vizek kezelői jogával, ez azonban felelősséggel jár, és egyben nagy kihívás számukra. Hozzátette: 2019-től a horgászati bevételek teljes egészében a Mohoszt illetik, amelyek felhasználását a törvények alapján a minisztérium ellenőrzése alatt végzik.

A szövetség honlapján a megállapodás kapcsán felidézte, hogy a Kormány által kezdeményezett horgászkonzultáció keretében a válaszadók több, mint 98%-a egyetértett a jövőt illetően kitűzött újabb célokkal és feladatokkal. Az aláíró vezetők megállapították, hogy továbbra is szükség van a kölcsönös együttműködésre, ezért a Stratégiai Partnerség fenntartása, a kölcsönös együttműködés elmélyítése a jövőben is kívánatos.

A partnerek továbbra is vállalják, hogy közös válaszokat keresnek az ágazatot érintő jövőbeni kihívásokra, különös tekintettel az egyes halgazdálkodási feladatok ellátásának új típusú finanszírozására, valamint a bürokráciacsökkentés továbbfejlesztésére és az elektronikus, egyszerűsített szolgáltatási rendszerek kialakítására.

Az államtitkár azt várja, hogy a következő időszakban a mostanihoz hasonló szemléletű kormány alakul meg, amelyik a horgászokban szövetségest keres.

agrotrend.hu / MTIMohosz

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.