2023.01.31., kedd , Marcella

Hírek

2021. május 21. péntek • 14:30

Szorosabbá válnak a magyar-georgiai mezőgazdasági kapcsolatok

Georgia fontos hídfő a magyar agrárérdekek keleti érvényesítésében – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, miután részt vett a Magyar-Georgiai Mezőgazdasági Munkacsoport és a Magyar-Georgiai Gazdasági Együttműködési Kormányközi Vegyes Bizottság  ülésén Tbilisziben.

A tárgyalások során a  magyar fél felajánlotta segítségét és együttműködését azokban a témákban, amelyek kiemelt jelentőségűek a georgiai fél számára, úgymint az organikus gazdálkodás, a borászat, az akvakultúra és a halászati szakértők továbbképzése. A tárgyalópartnerek megállapodtak abban is, hogy elősegítik a két ország között az agrár-élelmiszeripari forgalom növelését.

fotó: hippopx.com

A mezőgazdasági munkacsoport -  Bencsik Dávid és Nino Tandilashvili agrárminiszter-helyettes társelnökök vezetésével - áttekintette a kétoldalú agrárkapcsolatok fejlesztésének további lehetőségeit is. A helyettes államtitkár ellátogatott a georgiai szőlészeti-borászati tudományos bemutatóközpontba, a Mezőgazdasági Tudományos Kutatóintézet telephelyeire, valamint a Kakheti régióban felkeresett egy precíziós állattartást folytató farmot és egy modern technológiát alkalmazó mogyorótermelő-gazdaságot is. „Fontos tárgyalásokat folytattunk georgiai partnereinkkel és ennek nyomán több területen erősíthetjük a magyar agrárérdekeket Georgiában, amely számunkra fontos keleti hídfő lehet a jövőben – fogalmazott Bencsik Dávid helyettes államtitkár.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.