2020.11.28., szombat , Stefánia

Hírek

2020. október 10. szombat • 09:48

Sztrájkba kezdett 400 ezer dolgozó a teaültetvényeken

A világ legnagyobb teacégeit ellátó indiai teaültetvények 400 ezer dolgozója lépett sztrájkba, mivel a kormány nem hajtotta végre az ígért béremelést.

Az indiai Assam államban sorra zárnak be a teaültetvények, és a szakszervezetek további fellépésre figyelmeztetnek a 2018-ban elfogadott béremelések kifizetésének elmulasztása miatt. Az ígéret szerint 1,7 fontról 3,7 fontra emelték volna a napi béreket, azonban már nem csak a kizsákmányolás, hanem a tűrhetetlen munkakörülmények miatt is tiltakoznak. Az ültetvények többségén veszélyes és egészségtelen körülmények között dolgoznak, nincs tiszta víz, és a higiénés körülmények is rosszak - írja az origo.hu.

fotó: pixabay.com

Az ott dolgozók a jelenlegi bérekkel nem képesek fedezni az alapvető megélhetési költségeiket. Az ültetvényeken alkalmazottak többsége a szegénységi küszöb alatt él, élelmiszerre is alig futja fizetésükből, nemhogy a gyermekeik oktatására.

A régió a világ legnagyobb teatermelője, az itt megtermelt tea teszi ki az indiai termelés felét. Ezért is lenne fontos, hogy a tealevél szedése és feldolgozása ne akadozzon.

Azonban a béralku egyre bonyolultabbá válik, mivel a következő évi régiós választások miatt teljesen átpolitizáltá vált a kérdés.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.