2021.01.27., szerda , Angelika

Hírek

2019. december 05. csütörtök • 17:37

Szükség van a fiatal gazdákra

A fiatalok és a vidék kapcsolatáról szóló fórumot tartottak kedden a Verseghy Ferenc Könyvtárban, melynek fővédnöke Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke volt.

Az eseményen elsősorban a mezőgazdaságban történő generációváltás nehézségeiről, lehetőségeiről beszéltek. A nyitógondolatok után Bali István, az Európai Vidék Egyetemeiért Egyesület elnöke tartott előadást.

fotó: pixabay.com

– A mezőgazdasági tevékenységek soha nem tartoztak a könnyed foglalkozások közé, ez tény. Manapság azonban oly sok tényező mellett az elöregedés és az utánpótlás kérdéskörei is nehézséget jelentenek – részletezte.

Hozzátette, arra kell törekedni, hogy a fiatalok, akik a legfrissebb tudás és a digitalizációval kapcsolatos előnyök birtokában vannak, kedvező feltételekkel és lehetőségekkel indulhassanak el a gazdálkodók útján. A szektorban itthon jelenleg hat százalék a harmincöt éven aluliak aránya.

A továbbiakban Davidovics László, a gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Elsősorban az Erasmus program sikereiről és lehetőségeiről beszélt. Később egy fiatal svájci farmer, Reto Stocker, illetve egy tiszaörsi mezőgazdasági vállalkozó, Jobbágy Balázs számolt be tapasztalatairól, céljairól.

agrotrend.hu / szoljon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.