2021.06.25., péntek , Vilmos

Hírek

2019. december 10. kedd • 15:19

Szürke marhák pusztultak el az iszapban

Valami elől menekülhettek a szürke marhák, amikor a meredek vízpartra leugorva beleragadtak a sárba – állítja a gazda, akinek hét állata pusztult el így nemrégiben. A kormányhivatal eljárást indított.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon kérdésünkre megerősítették: bejelentésre kiszállva három elhullott szürke marhát szedtek ki a Rábából nemrégiben a tűzoltók - írja a kisalfold.hu.

fotó: pixabay.com

Szintén bejelentés alapján értesült a kormányhivatal arról, hogy egy állattartó állományából több szarvasmarha a Rábába fulladt – közölték érdeklődésünkre.

„Az állattetemek kiemeléséről a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, azok elszállításáról pedig az ATEV Zrt. gondoskodott. A kormányhivatal az állattartóval szemben eljárást indított.”

A Kisalföld elérte a szürke marhák gazdáját is, aki név nélkül elmondta, mi történt.

„Az állatok öthektáros területen voltak elkerítve a folyóhoz közel, a réten legelhettek. Egy lejárót hagytunk a folyónál, hogy inni tudjanak. Az eset mégsem itt, hanem egy meredek partrészen történt: vélhetően valami megijeszthette, megzavarhatta az állatokat, azért menekültek ide. Beleragadtak az iszapba, így pusztultak el – egy állatnak sikerült átúsznia a túloldalra.

Hét szürke marhám veszett oda. Hármat a tűzoltók szedtek ki a folyóból, a többit pedig én: többségüket a part közelében találtam meg, egyet csónakos keresés után. Mind­egyik elhullott állatot az erre szakosodott cég vitte el és semmisítette meg” – mondta a gazda.

Nem egyedi eset az, hogy elhullott állatok úsznak folyóink megyei szakaszán. 2011 júliusában írtunk arról, hogy közfoglalkoztatottak éppen a híd alatt reggeliztek, amikor disznótetemekkel teli zsákokat hajított egy illető a tárnokréti hídról a Rábcába.

A férfit megállították, felírták kocsija rendszámát, végül tíz malacot, hat süldőt és egy házi tyúkot emeltek ki a kerületi főállatorvos felügyelete mellett a vízügy munkatársai a Rábcából. A vízminőség nem romlott, de a rend­őrség vizsgálódott az ügyben.

agrotrend.hu / kisalfold.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.