2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Hírek

2022. május 22. vasárnap • 16:29

Az Év Agrárembere kitüntető díj 2021. évi győztese Támba Miklós – heti hírösszefoglaló

Az Év Agrárembere kitüntető díj nagyszabású gála rendezvényére szombaton került sor, melyen a gazdatársadalom szereplőinek életművét és társadalmi szerepvállalását díjazták. Ezen a héten hallgatták meg a miniszterjelölteket az Országgyűlés bizottságaiban. Május 20-án választások voltak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában. Hazánk egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának. A méhek világnapja május 20.: különös figyelmet kell fordítani a hazai méhek megóvására.

Az Év Agrárembere kitüntető díj 2021. díjkiosztó gálaest rövid összefoglaló (videó) – A tíz kategóriadíjas mellett 2021-ban Az Év Agrárembere kitüntető díj győztese a zsűri titkos szavazása alapján Támba Miklós lett.

2021-ben Támba Miklós lett az Év Agrárembere – Az Agrotrend Csoport 2014-ben alapította az Év Agrárembere kitüntető díjat azzal a szándékkal, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdálkodókra, termelőkre, fiatal gazdákra és kertészekre, akik önzetlenül támogatják környezetüket, társadalmi szerepvállalásuk jelentős, kiemelkedő munkájuk mellett pedig a közjóért is sokat tesznek.

Előttünk a kihívások évtizede – Az agrár- és élelmiszer-gazdaság egészét átfogó fejlesztési javaslatcsomagot készít elő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a május 20-i választásokat követő időszakra. Győrffy Balázs szerint kihívásból ebben a ciklusban sem lesz kevesebb, az orosz–ukrán háború korábban nem látott próbatétel elé állította a termelőket. A köztestület elnöke a Magyar Nemzet újságírójának azt mondta: együtt erő vagyunk, a kamarai választásokon pedig ezt az erőt kell demonstrálnunk, hogy a jövőben is hatékonyan tudjuk képviselni az ágazat érdekeit.

Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak – Minden természeti erőforrás véges, ezért az Agrárminisztérium a termőföld, a legelők, az erdők, a vizes élőhelyek védelmét egyformán fontosnak tekinti - mondta a miniszterjelölt szerdán az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága ülésén.

Egyensúly kell a klímavédelem és a mezőgazdaság versenyképessége között – Az EU klíma- és környezetvédelmi céljainak való megfelelés közvetlen és közvetett hatása a hazai élelmiszergazdaság versenyképességére témakörében adott elő Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Debreceni Egyetemen megrendezett Gazdálkodás szakmai konferencián.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye – Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Magyarország vetőmagokkal segíti a kárpátaljai gazdálkodókat – Újabb migrációs hullámokkal fenyeget az ukrajnai háború miatt fellépő globális élelmezési válság, ezért a nemzetközi közösségnek segítséget kell nyújtania a legnehezebb helyzetben lévő országoknak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

Az egységes kérelmek közel 70 százalékát idén is a NAK segítségével adták be a gazdák – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A 2022. május 16-ig beadott 160 851 kérelem közel 70 százalékának, 108 046 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.

Méhkímélő technológia alkalmazása gabonafélékben virágzás idején – Gabonafélékben is figyelmet kell fordítani, hogy virágzáskor a növényvédő szeres kezeléseket méhkímélő technológia szerint végezzük!

A SIÓ és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület hosszú távú együttműködésre lép – A méhek május 20-i világnapja alkalmából a SIÓ bejelentette, hogy a hazai méhek megóvása érdekében együttműködési megállapodást ír alá az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME). Az ország legnagyobb gyümölcslégyártója többek között átfogó kommunikációs kampánnyal, edukációs eseményekkel és dolgozói aktivitásokkal támogatja a szervezet munkáját.

Hektikus árakkal folytatódik a hazai szamócaszezon – Szezonkezdő interjúnk után 2 héttel a FruitVeB szerkesztősége ismét Tóth-Babits Dorinával beszélgetett a magyar szamócapiacon tapasztalható folyamatokról és az árak alakulásáról.

Idén végre lesz elég hazai kajszi-és őszibarack – A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, a cseresznye, a szilva is elegendő lesz.

Sok károsító fenyegeti a káposztaféléket, de minden küzdelmet megérnek – A káposztafélék az egyik legnépesebb növénycsalád. A mintegy 350 nemzetség körülbelül háromezer faját jegyzik, képviselőik megtalálhatók világszerte. A fejes és kelkáposzta mellett ebbe a családba tartozik például a brokkoli, a kelbimbó, a karalábé, a karfiol, a retek, a leveles és a bordáskel, de a mustár, a torma, a rukkola és a kerti zsázsa is.

250 éves az ELTE Füvészkert – A Füvészkert menedék, melynek kapuján belépve egy másik világba csöppenünk – mondta V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a méltán híres botanikus kert 250. éves jubileumi zárórendezvényén, Budapesten.

AGRO7 - az agrárvilág legfontosabb hírei – Az Év Agrárembere kitüntető díj átadására a mai napon kerül sor. Mai rendhagyó híradónkban támogatóink mondják el a díjjal kapcsolatos gondolataikat.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.