2021.06.24., csütörtök , Iván

Hírek

2017. április 24. hétfő • 17:27

Támogatja-e a kormány a glifozát betiltását?

Az országgyűlés hétfői ülésnapján a kormány álláspontjáról érdeklődött az LMP képviselője.

Sallai R. Benedek (LMP) azt kérdezte, Magyarországon várható-e érdemi változás a növényvédő szerek ügyében, és figyelembe véve a megbetegedések arányát, megfontolja-e a kormány, hogy a glifozát európai betiltása mellett foglal állást.

Nagy István, az FM parlamenti államtitkára azt felelte: Magyarország nagyon óvatos a kérdésben, ma már csak kifejezetten a vetőmag-előállításra alkalmas területeken, nagyjából 10 ezer hektáron engedélyezik a szóban forgó szert.

Fotó:Pixabay

A vegyület engedélye a tavalyi év közepén járt le. Bár az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) sem talált bizonyítékot a rákkeltő hatásra, a tagállamok közötti véleményeltérés miatt nem sikerült minősített többséggel megszavazni az újrafelvételt. Az Európai Bizottság az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) döntésétől tette függővé a hatóanyag további sorsát. Az ECHA szakvéleménye szerint – megerősítve az EFSA korábbi értékelését – a hatóanyag semmilyen mértékben nem minősíthető rákkeltőnek. A szakvélemény nem jelenti a hatóanyag azonnali megújítását, erről az Európai Bizottságnak kell majd döntenie.

agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.