2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Hírek

2017. május 02. kedd • 16:14

Társadalmi egyeztetés indul a magyar kutyafajták génmegőrzési stratégiájáról

A Földművelésügyi Minisztérium szakmai irányításával elkészült egy, a teljes génmegőrzési vertikumra kiterjedő génmegőrzési stratégia, mely dokumentum szakmai és társadalmi egyeztetése megkezdődött.

A stratégia lényeges része a kilenc magyar kutyafajta (komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, a rövidszőrű és a drótszőrű magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó) tenyésztési, illetve génmegőrzési feladatainak meghatározása.

fotó:Pixabay

Az elmúlt időszakban a magyar kutyafajták állami hatósági tenyésztőfelügyelete megerősödött, ugyanakkor szoros párbeszéd alakult ki a tenyésztőkkel és a tenyésztőszervezetekkel a Haszonállat-génmegőrzési Központ aktív közreműködésével.

A kilenc magyar kutyafajta tenyésztőszervezeti elismerési folyamata megkezdődött. Jelenleg a tenyésztési programok, illetve a tenyésztőszervezeti elismerések zajlanak, amelyek várhatóan a közeljövőben be is fejeződnek. Továbbá ezen folyamatokkal párhuzamosan a vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát is megkezdte a Földművelési Minisztérium. Ennek során egyértelmű törekvés, hogy olyan megoldás szülessen, melyben minden hazai fajtát tenyésztő tulajdonos és szervezet megtalálja a helyét annak érdekében, hogy e fajták teljes törzskönyvezési és tenyésztési feladatait Magyarországon láthassák el.

Mindezek érdekében a már megkezdett párbeszéd folytatódik, amelynek során minden területen együttműködésre törekszünk a kilenc magyar kutyafajta értékeinek fenntartásában részt venni kívánókkal - tájékoztatott közleményében az agrártárca.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.