2022.01.18., kedd , Piroska

Hírek

2021. december 03. péntek • 10:44

Tartós maradhat az olajár csökkenése

Az októberi, 80 dollár fölötti csúcs után az olaj ára esni kezdett, majd a múlt héten a folyamat felgyorsult, és azóta sem fordult a trend. A forint is erősödött, így immár a piaci benzinár is visszatérhet 480 forint alá.

Az olajár meglehetősen szélsőséges tartományban mozgott az elmúlt két évben: a járvány megjelenése után összeomlott, a tőzsdei határidős jegyzések még a negatív tartományban is jártak, ekkor a kitermelők drasztikusan visszafogták a kínálatot - írja a Magyar Nemzet. Az ár lassan elkezdett újra emelkedni, azonban a kitermelők nem növelték a kínálatot, amikor a fogyasztás erősen növekedni kezdett, így az ár lassan megközelítette a járvány előtti szintet. 

A járvány harmadik hullámának végén a fogyasztás is közelítette már a járvány előttit, azonban az olajexportáló országok szervezete (OPEC) csak mérsékelt kínálatnövelésről döntött: havonta 400 ezer hordóval növelik a napi kitermelést, ami mindössze fél százalékot jelent havonta, így a hiányhelyzet fennmaradt, az árak tovább emelkedtek, és jóval meghaladták a tavaly év eleji szintet: mindkét főbb olajtípust jóval 80 dollár fölött jegyezték.

Gyanítani lehetett ugyanakkor, hogy a magas ár hatására az amerikai palaolaj-kitermelők is újraindítják a tavaly leállított kitermelést, és annyira fel is futtathatják, hogy újra létrejöhet a túlkínálat.

Fotó: MTI

Ezt segítette, hogy míg korábban klímavédelmi okok miatt az idén januárban hivatalba lépett amerikai elnök, Joe Biden nem támogatta az iparágat, a magas ár miatt ő is jelezte, hogy egyelőre jobb, ha növelik a kitermelést. Hogy ez milyen szintet ért el, arról még nincsenek konkrét adatok, mindenesetre az ár emelkedése megtorpant, sőt novemberben már csökkenés alakult ki.

Múlt pénteken az új vírusvariáns megjelenésének hírére aztán az ár összeomlott, egy nap alatt 13 százalékkal zuhant, és ilyenkor rendszerint visszapattanás szokott következni, ez most elmaradt, sőt még tovább is csökkent az ár immár 70 dollár alá, miközben például a részvénypiacokon erős felpattanás követte a múlt pénteki zuhanást. Ez arra utal, hogy valóban megjelenhetett már a bővülő kínálat, amit erősített, hogy az USA és néhány másik ország bejelentette: felszabadít és elad stratégiai olajtartalékaiból, hogy ezzel növelje a kínálatot.

Az OPEC mindeközben ugyan nem gyorsított a kitermelésen, viszont csütörtökön úgy döntött, hogy januártól is folytatja az eddigi mértékű növelést, miközben a piaci szereplők egy része arra számított, hogy a csökkenő ár hatására leállítják a folyamatot.

Az áresés hatása immár a hazai benzinárban is észlelhető lesz, noha arra három hónapra 480 forintos maximált árat vezettek be a korábban 500 forint fölé szaladt piaci ár miatt. Az olajár esése és a forint erősödése együttesen lehetővé teszi, hogy immár az autósok is tapasztalják majd a kutakon a hatást, és akár a két héttel ezelőtt bevezetett hatósági ármaximumnál is olcsóbban tankolhatnak. A nagykereskedelmi ár összességében annyival csökken, hogy a benzinkutak között már megindulhat az árverseny, mivel 480 forint alatti áron is képződhet már nyereség az értékesítésen.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.