2021.04.12., hétfő , Gyula

Hírek

2021. március 05. péntek • 13:48

Tavasszal is vigyázzunk a sünökre a kerti munkálatok során

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívja fel az emberek figyelmét.

A Magyar Madártani Egyesület közleményében kiemelték, hogy a védett keleti sünök előszeretettel bújnak meg a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokban. - írja a Kaposvár Most. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen egy teljes süncsalád pusztulását okozhatja.

Az egyesület azt ajánlja a kertészkedők számára, hogy semmiképpen se vasvillával, hanem a szerszám nyelével, majd kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva forgassák át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.

KÜLÖNÖSEN ÓVATOSNAK KELL LENNI A MÁJUS-JÚNIUSI SÜNELLÉSI IDŐSZAKBAN, 

amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek. Soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat!

Fontos, hogy ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk, akkor semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük nevelgetni őket, ehelyett inkább pakoljuk vissza a kellő vastagságú rétegben az ágakat és a leveleket a fészekre, és a többit hagyjuk a nőstényre.

A természetvédők szerint a gallyrakás megszüntetésével érdemes legalább addig (négy-öt hetet) várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Ha nincs lehetőség a munkálatok halasztására, érdemes alternatív búvóhelyet kialakítani a közelben vagy mesterséges "süngarázst" beszerezni, amelybe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető.

agrotrend.hu / Kaposvár Most

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.