2023.02.03., péntek , Balázs

Hírek

2020. december 18. péntek • 09:32

Téli álmukat alusszák a teknősök a nemzeti parkban

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén a Körösvölgyi Állatparkban a görög és mór teknősök téli álomba merültek. Nem mindegyik szárazföldi teknős alszik téli álmot, ez elsősorban a származási helyüktől függ.

A teknősök teleltetése kényes procedúra. Már napokkal előtte el kellett kezdenünk az állatok felkészítését. Ebben az időszakban már nem kaptak táplálékot, és a terráriumban is alacsonyabb hőmérsékletet biztosítottunk, hogy ösztönösen megérezhessék, közeleg a hibernáció ideje - írja a Kőrös-Maros Nemzeti Park.

fotó: pixabay.com

Közvetlenül a teleltetés előtt a teknősöket kézmeleg vízben fürösztöttük meg, így az utolsó salakanyagok is távoztak a szervezetükből. Ezután gondosan lemértük őket és feljegyeztük a súlyukat, hogy a tavaszi ébredéskor jól láthassuk a különbséget. Száraz szénával gondosan kibélelt dobozokba kerültek, ami a zavartalan pihenésüket biztosítja majd, végül egy állandó, kb. 7 Celsius fokos helyiségben helyeztük el őket.

A november elejétől márciusig tartó téli álom mind a görög, mind a mór teknősöknél kiemelten fontos, ugyanis szervezetüknek szüksége van arra a ciklikusságra és nyugalmi állapotra, amit így biztosítunk számukra. Sok teknős, amit nem teleltetnek, szaporodni sem hajlandó és az élettartamuk is megrövidülhet.

Az öt hónapos szendergés után tavasszal a teleltetéshez hasonlóan langyos fürdővel ébrednek majd. Ilyenkor fokozatos feltáplálásuk is segíti, hogy egészségesen és frissen kezdhessék meg az új évet.

agrotrend.hu / Kőrös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.