2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Hírek

2019. november 14. csütörtök • 17:38

Téli vendég a szirti sas

Két ritka ragadozó madarat figyeltek meg munkatársaink a napokban a Körös-Maros Nemzeti Parkban a Dévaványai-Ecsegi pusztákon. Körösladány térségében egy szirti sas, Dévaványa határában pedig egy fakó rétihéja került szem elé.

A szirti sast akár általában magas hegyvidékeken, ritkábban középhegységekben költ. Magyarországon mindössze 4-5 pár fészkel a Zempléni-hegységben és a Bükkben - írja a Kőrös-Maros Nemzeti Park.

fotó: Szél Antal István

Az Alföldön csak téli vendég, akkor érkezik meg, amikor költőhelyein már nehezen jut táplálékhoz.

Az az öreg példány, amelyet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Körösladány szigeti részén figyeltek meg, valószínűleg a Bihar-hegységből érkezett, s jó eséllyel az egész telet itt tölti majd.

Fakó rétihéjákat szintén ritkán láthatunk a dél-alföldi tájakon. Magyarországon nem költenek, s a tavaszi és az őszi vonulások alkalmával is csupán néhány példányt sikerül megpillantanunk. November elején Dévaványán, a KMNPI Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának közelében figyeltünk meg egy öreg hímet. Ez az észlelés nagyon késői, ugyanis a fakó rétihéják általában már szeptember-októberben átvonulnak térségünkön.

agrotrend.hu / kmnp.nemzetipark.gov.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.