2021.04.21., szerda , Konrád

Hírek

2018. október 12. péntek • 08:47

Teljes izgalomban a brit gazdák a Brexit miatt

Kétségek merültek fel a szigetország mezőgazdasági terveivel kapcsolatban.

Az Egyesült Királyságban gőzerővel készítik elő a Brexit utáni világ alapjait. Nemrég a brit agrárium jövőjéről vitatkoztak a szigetország parlamenti képviselői – írja a Farmers Weekly.


Sokak támadják Michael Gove javaslatát - fotó: Will Oliver (EPA)

Michael Gove, a környezetvédelemmel és élelmiszerekkel foglalkozó kormányügynökség (Department for Environment, Food and Rural Affairs) miniszterének törvényjavaslata nem tette boldoggá az embereket. 

A kormány mezőgazdasági törvényjavaslata szerint:

a közvetlen kifizetéseket egy új támogatási rendszerrel cserélnék fel, amely a környezetvédelmi intézkedések után támogatná a brit gazdákat.

A miniszter több mint 7 éve próbálkozik a közvetlen kifizetések megszüntetésével. Ezen javaslat - amelynek priorítása nem az élelmiszer-előállításra, hanem a környezetvédelemre fekteti a hangsúlyt - aggodalomat váltott ki a gazdálkodók köreiben.

- Mi a Nemzeti Gazdák Szövetsége vagyunk, nem pedig a Nemzeti Parkőrök Szövetsége és nem is kívánunk azzá válni

- hangsúlyozta a vita előtt Minette Batters, a Nemzeti Gazdák Szövetségének (National Farmers Union) elnöke.

- Ennek a javaslatnak minden egyes mondata a gazdák érdekében lett megírva. Célja, hogy meg tudjuk adni azt a támogatást, ami arra kell, hogy egészséges élelmiszereket tudjunk előállítani és élvezhessük a természet adta lehetőségeket is - mondta Michael Gove.

Sue Hayman parlamenti képviselő pedig éppen arra hívta fel kollégája figyelmét, hogy

a javaslatban sehol sem érzékelhető a környezet védelmének vagy az otthon termesztett, pénztárcabarát élelmiszerek támogatása.

Szerinte az Egyesült Királyságnak sürgősen szüksége van egy olyan törvényjavaslatra, amely ezen területekre sokkal jobban koncentrál.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.