2022.12.09., péntek , Natália

Hírek

2020. február 04. kedd • 15:27

Teljesen megújult a debreceni Nagyerdő Borostyán tanösvénye

Teljesen megújította a Nyírerdő Zrt. a korábbi, csaknem két évtizeddel ezelőtt létrehozott Borostyán tanösvényt a debreceni Nagyerdőben.

Szalacsi Árpád közleménye szerint a debreceni erdészet központjának szomszédságában lévő tanösvényen tizenegy állomást alakítottak ki: modern, interaktív - esetenként napelemmel ellátott - táblák segítségével ismerhetik meg a gyerekek a térségre jellemző állatokat, növényeket - írja az ecolounge.hu.

fotó: pixabay.com

A debreceni Nagyerdő

A Nagyerdő a hajdúsági megyeszékhely környékén 1082 hektárnyi homok talajú területen fekszik, az egykor összefüggő nyírségi erdők maradványának tekinthető.

Egyes források szerint a Debrecen környéki erdők legalább hétszáz éve látják el fával a települést. A XVIII-XIX. században fokozódott a város körüli erdők leromlása. 

A Nagyerdő északkeleti részén lévő 31 hektárt 1939. október 10-én nyilvánították védetté.

Legnagyobbra növő fái a kocsányos tölgyek, amik akár 25 méter magasságúak és 2-300 évesek is lehetnek.

Különleges védett növényfajok (turbánliliom, kétlevelű sarkvirág, fehér madársisak, dunavölgyi csillagvirág, magyar nőszirom) és állatok (rézsikló, héja, zöld küllő, harkály, csúszka, nyaktekercs, szén-, kék- és barátcinege, füzike, erdei pityer, citromsármány, feketerigó, szürke és örvös légykapó, mókus, törpe és pirókegér, menyét, nyest) élnek a Nagyerdő területén. (Forrás: nyirerdo.hu)

A nagyerdei erdészeti erdei iskola munkatársai mágneses táblák segítségével mutatják be az erdő szintjeinek - talaj-, cserje-, lombszint -, élővilágát, egyebek mellett az ehető és mérgező gombafajtákat, de megismerkedhetnek a gyerekek a különféle állat- és madárhangokkal is.

A tanösvényen apró- és nagyvadetető, valamint magasles is helyet kapott.

A környezettudatosságra nevelést komposztáló és szelektív hulladékgyűjtő segíti. A Borostyán tanösvényre saját forrásból mintegy ötmillió forintot költött a Nyírerdő Zrt. - közölte a vezérigazgató.

agrotrend.hu / ecolounge.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.