2020.02.26., szerda , Géza,Vanda

Hírek

2019. október 20. vasárnap • 16:54

Tilos elégetni a zöldhulladékot

Kéthetente viszik el a zöldhulladékot Kaposvár belterületén az őszi időszakban, ennek ellenére sokan még mindig inkább elégetik a leveleket, ágakat.

Kaposváron az önkormányzati rendelet szerint belterületen tilos égetni, külterületen pedig a zöldhulladék eltüzelésére október elsejétől április 30-áig van lehetőség 9 órától 17 óráig – tájékoztatott Farkas Edit aljegyző. – Aki nem tartja be a szabályokat, 50 ezer forint helyszíni bírságtól kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható - írja a sonline.hu.

fotó: pixabay.com

Az elmúlt időszakban 17 személlyel szemben szabtak ki helyszíni bírságot a közterület felügyelők. Ha valaki a tiltás ellenére éget, azt a Kaposvári Közterület Felügyelethez lehet bejelenteni a 06-82/410-652, illetve a 06-30/916-3538 telefonszámon.

Az őszi időszakban kéthetente szállítja el Kaposváron a lehullott leveleket, ágakat a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. – Az ágakat összekötve kis kötegekbe, a falevelet, virágot és egyéb apró zöldhulladékot ép és zárt zsákban helyezzék az ingatlanok elé – mondta el Szilágyi Ádám, a társaság ügyvezetője.

Azt tanácsolják, hogy a zöldhulladékot a szállítási nap előtti napon 17 órától, legkésőbb a megjelölt napon reggel öt óráig helyezzék ki az ingatlanjaik elé. Szilágyi Ádám hozzátette: a zöldhulladék egyébként egész évben leadható a kaposvári, a nagybajomi és a hőgyészi hulladékudvarban.

Várdán a helyi rendelet szerint minden hétfőn 8-tól 16 óráig lehet égetni.

– Akik dolgoznak hétköznap, külön kérhetnek az önkormányzattól engedélyt vasárnap délutáni égetésre, ősszel pedig saját pótkocsis traktorunkkal szállítjuk el a zöldhulladékot a faluban – mondta el Varga András polgármester. – A faluban mindenki komposztládát is kapott.

Balatonlellén a nyári szezonon kívül lehet égetni kül-és belterületen októbertől április végéig.

– Azt tapasztaljuk, hogy a lakosság többsége tiszteletben tartja az égetés szabályait, mindössze néhány alkalommal kellett a közterület felügyelőknek figyelmeztetniük – mondta el Kenéz István polgármester.

Van, amit csak a tűz pusztít el

– Van olyan kártevő, kórokozó, amelynek indokolt égetése – mondta el Tóth István növényvédelmi szakmérnök.

Példaként említette az almás termésűeket érintő tűzelhalás betegséget, a szőlőt érintő aranyszínű sárgaságot és a dióburokfúró legyet.

– Ha nem tüzeljük el a fertőzött ágakat, terméseket, akkor az áttelelő imágók tovább fertőzhetnek a következő évben – jegyezte meg a szakmérnök. Tóth István azt javasolta, hogy komposztáljunk is a kertben, ugyanis a házi készítésű komposzt a legjobb humuszforrás

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.