2021.05.14., péntek , Bonifác

Hírek

2020. szeptember 30. szerda • 11:26

Tíz éves jubilálását ünnepli a szabad pálinkafőzés

Az otthoni pálinkafőzés maga az élő hagyomány, amely az alkotás öröme mellett, közvetve a táj megőrzésében is szerepet játszik. A saját pálinka az igazi, vélik Bischof Andrásék is.

A szabad házi pálinkafőzés 10. évfordulóját ünnepelték vasárnap délután Hajdu Szilárd Öreg-hegyi pincéjénél a Zala megyei Becsehelyen. Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki felidézte, annak idején a kétharmados alkotmánymódosító csomagba V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos javaslatára került be 29. pontként a szabad házi pálinkafőzés. A képviselő szerint a tíz évvel ezelőtt meghozott döntésnek azért van nagy jelentősége, mert ma már alig találunk az élő hagyományra példát, amikor korszerű eszközökkel, karbantartott tudással, új technológiákkal őseink örökségét visszük tovább. Abban a világban, amikor félkész termékekkel bánik szinte mindenki, különleges élmény egy olyan termék előállítása, amit a kezdetektől mi magunk végezhetünk, akár már a faültetéstől kezdve, mindez pedig az alkotás élményét adja - írja a vaol.hu.

fotó: pxhere.com

Azzal, hogy legálissá vált a főzés, az információáramlás is megindult, a tudásátadással pedig rohamosan javult a minőség is. A pálinkafőzéssel értelmet adunk a zártkertek, kisebb gyümölcsösök, szőlők fenntartásának is, így közvetve az otthoni pálinkafőzés le­galizálása, a tájkép megőrzését is szolgálja, ráadásul házi körülmények között van értelme egészen kis mennyiségek lefőzésének is.
Részben emiatt fogtak bele a Felsőjánosfán élő Bischof Andrásék is a pálinkafőzésbe, mivel nem szerették volna, hogy a gondosan előkészített cefréjüket máséval összekeverjék, meg persze egészen más dolog, ha az ember a saját pálinkáját kínálhatja.

Így aztán mindenféle előképzettség nélkül, öt éve vásároltak egy teljesen manuális házi pálinkafőző üstöt. A gyártó által szervezett egyetlen bemutató után – ahol lépésről lépésre megmutatták, hogyan kell használni a berendezést – önállóan vágtak bele a pálinkakészítésbe.

Azóta évente 10-20 liter saját pálinkával büszkélkedhetnek, ami – merthogy egyre gyakorlottabb az ember – évről évre finomabb. Mint azt András elmondta, aki tud főzni és jól bánik a fűszerekkel, annak a pálinkafőzés is könnyebben megy, hiszen az egyes trakciók elválasztása szaglás után történik. Idén még nem dolgoztatták meg a főzőt, de gyűlik már a cefre, így a majd nagyjából hat órán keresztül tartó főzés ízletes körtepálinkát ígér.

agrotrend.hu / vaol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.