Éttermek borvacsoráival ma kezdődik a Somogyi Borfesztivál, pénteken tartják a Somogy bora 2017 borversenyt. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke korábban elmondta, hogy az illatos, zamatos somogyi borok bárhol a világon megállják a helyüket, jó az árérték arányuk, de kevésbé ismertek még a hazai, sőt, a somogyi fogyasztók, vendéglátósok körében is. Hozzátette,
a fesztivál megrendezése része annak a stratégiának, amely célul tűzte ki e borok népszerűsítését, a helyben termő szőlő minél nagyobb mennyiségben történő helyi feldolgozását és értékesítését
- közölte.
A stratégia készítésének szükségességét szakemberek azzal indokolták, hogy a Balatonboglári borvidéken termett szőlő 70-75 százalékát nem helyben dolgozzák fel, hanem értékesítik, így a hozzáadott érték máshol jelenik meg.
Úgy vélték, a helyi borászat erősödése szempontjából kedvező lenne a feldolgozáshoz szükséges kapacitások növelése és az is, ha kampányokkal, marketingmunkával sikerülne a tudatos vásárlásra ösztökélni a somogyi fogyasztókat, akik ennek eredményeként több helyi bort fogyasztanának.
agrotrend.hu / MTI