2021.10.24., vasárnap , Salamon

Hírek

2020. május 15. péntek • 09:36

Több millió földtulajdonost érint a törvényjavaslat

Több mint 2 millió hektárnyi földterületet és csaknem 3,5 millió földtulajdonost érint az a törvényjavaslat, amely már az Országgyűlés elé került az osztatlan közös földtulajdon rendezésére - mondta az InfoRádióban Nagy János földügyekért felelős államtitkár.

Az a célunk, hogy olyan új eljárásokat honosítsunk meg a magyar jogrendszerben, amelyek minden olyan tulajdonos számára, aki osztatlan közös tulajdonban tulajdoni hányaddal rendelkezik, lehetőséget biztosítson, hogy megszüntesse az osztatlan közös földtulajdont, és önálló, 1/1-es arányú földtulajdonhoz jusson - mondta el az InfoRádióban Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára. Elmondta: ez a törvénycsomag, amelyet jelenleg tárgyal a parlament, nagyon sok újítást hoz. Sokkal olcsóbbá, egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a mostani eljárásokat.

Fotó: pixabay.com

"Többféle eljárási módot vezet be, attól függően, hogy milyen adottságokkal rendelkezik az adott osztatlan közös földtulajdon" - tette hozzá az államtitkár.

"Nagyon sok esetben küzdünk azzal, hogy a tulajdonostársak jelentős része nem elérhető, a tulajdoni lapokon szereplő elérhetőségük adathiányos, az adataik nem teljeskörűen vannak feltüntetve az ingatlannyilvántartásban, ezért erre is megoldást kellett kínálnunk" - ismertette a kimérés nehézségeit Nagy János. Elmondta: ha ezek között olyan személyek vannak, akik évek, évtizedek óta nem is foglalkoznak a saját tulajdonukkal, ott lehetőséget akarnak biztosítani azoknak a tulajdonostársaknak, akik ténylegesen foglalkozni akarnak ezzel a földdel, hogy magukhoz váltsák ezeket a tulajdoni hányadokat. "Lesznek olyan tulajdonostársak ebből következően, akik nem földtulajdonhoz, hanem annak az ellenértékéhez fognak hozzájutni.

Tehát vagy földet, földtulajdont, vagy az annak ellenértékeként járó pénzbeni juttatást mindenki meg fogja kapni, aki részt kíván venni ebben az osztatlan közös tulajdon megszüntetési eljárásban" - magyarázta az államtitkár. Szavai szerint 2,4 millió hektár föld van még osztatlan közös tulajdonban, potenciálisan ekkora területet érinthetnek az eljárások, valamint a tárca számításai szerint mintegy 3,5 millió tulajdonost.

"Bízunk abban, hogy minél többen részt vesznek az eljárásokban, és ez a szám jelentősen csökkenhet" - mondta Nagy János.

Fotó: pixabay.com

A parlamentben hétfőn volt a törvényjavaslat részletes vitája, és a parlamenti menetrend szerint június vége felé várható a zárószavazása. Az államtitkár szerint 2021. január elsején lép hatályba a komplex javaslatcsomag - mivel még előttük áll a végrehajtási rendeletek kidolgozása, és egy olyan szoftver elkészítése, tesztelése is, amely nagyban megkönnyíti majd az érintettek munkáját és leegyszerűsíti a megosztási folyamatot.

agrotrend.hu / infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.