2023.02.01., szerda , Ignác

Hírek

2022. július 25. hétfő • 08:18

Több mint száz fajta sört kínáltak a félegyházi sörfesztiválon

Bár a főszerepet idén is a sör kapta, bort is kóstolhattak a vendégek.

Sokan úgy tartják, hogy ősi borivó nép a magyar, holott elődeink előbb ismerhették a sört, mint a bort. Évszázados vándorlásaik során ugyanis sokkal inkább termeszthették a néhány hónap alatt megérő gabonát, mint az évek alatt termőre forduló szőlőt. Sör hazai népszerűségét bizonyítja, hogy egyre kedveltebbek a kézműves sörök, melyekből nem volt hiány a Sörfesztháza névre keresztel kiskunfélegyházi sörfesztiválon, amit hetedik alakommal rendezett meg a hétvégén a Félegyházi Sörműhely és az Ágyú Kézműves Sörgaléria.

A háromnapos eseménynek a Rocktár előtti téren, a platánfák árnyékában kialakított hangulatos fesztiválhelyszín adott otthont. A vendégek megismerkedhettek a sörfőzés tudományával, kipróbálhatták a sörtoronyépítést és megkóstolhatták az ország legjobb kézműves söreit. A fesztiválon több mint száz féle sört kínáltak az uborkástól, a csokison át, a pizzás fűszerezésűig – sorolta a részleteket Ónodi Árpád főszervező.


Különleges söröket is kóstolhattak a fesztiválozók Félegyházán. Fotók: Vajda Piroska / BAON

A sörversenyre tizenhét csapolt, kézműves sörrel neveztek be a sörfőzdék. Ezek közül a legjobbakat egy tíztagú zsűri bírálta el. Döntésük alapján a HopTop Sörfőzde IPA típusú söre lett az első. Második helyen az Ugar Sörfőzde Stórman névre keresztelt New England IPA söre végzett. Harmadik helyezett a házigazda Félegyházi Sörműhely meggyes söre lett – tudtuk meg Balogh Máté sörfőzőmestertől. Azt is elmondta, hogy

a fesztiválozók megkóstolhatták a Petőfi Emlékév alkalmából készített Szülőföldemen nevet viselő, limitált kiadású Petőfi-sörüket is, ami egy Bohemian Pils típusú szűrt láger. Az egyedi címkén, amit Rátkai Zsuzsanna félegyházi képzőművész alkotott meg, Petőfi arcképe és aláírása is megjelenik.

Bár a főszerepet idén is a sör kapta, bort is kóstolhattak a vendégek. Mégpedig a jászszentlászlói Nagy Péter és fiai borászat több ezeréves grúz eljárással, cserépedényben, azaz kvevriben érlelt borait. A különleges italokat és még különleges ételeket pedig úgynevezett Food Truck Show keretében kínálták.

A Sörfesztháza idén kiegészült a 10. Nemzetközi Zaporozsec Találkozóval, illetve az I. Veterán Kerékpár Kiállítással. Az érdeklődők huszonöt veterán járművet és számtalan több mint százéves kerékpárt is megcsodálhattak a fesztiválon.

agrotrend.hu /  BAON, Vajda Piroska

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.