2022.10.04., kedd , Ferenc

Hírek

2021. június 18. péntek • 11:14

Több mint száz vállalati partnernél tanulhatnak a MATE duális hallgatói

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) 315 656 528 Ft támogatással fejlesztette duális és kooperatív képzéseit 2017 szeptembere és 2021 májusa között. A projekt kapcsán az Egyetem számos új duális alap- és mesterszakot indított, megduplázta a duális hallgatókat fogadó vállalati partnereinek számát és tizenhat újgenerációs digitális tananyagot is kidolgozott.

Mint azt Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a projekt kapcsán hangsúlyozta, a megvalósult fejlesztések jelentősége messze túlhaladja a befektetett összeg kereteit, mind az Egyetem, mind a duális szakokon diplomát szerző hallgatók előmenetele szempontjából. „A MATE-ra felvételizők ma már tizenhárom duális alapszakon és nyolc duális mesterszakon szerezhetnek alapvetően fontos elméleti és a munka világában azonnal hasznosítható gyakorlati tudást. Vállalati partnereink száma ráadásul a projekt időtartama alatt jelentősen megnövekedett, így jelen pillanatban 106 céggel 160 együttműködési megállapodásunk van érvényben. Vannak ugyanis olyan vállalatok, amelyek több szakról is fogadják a duális képzési formában tanuló hallgatóinkat.

Mint arra Dr. Szabó István oktatási és nemzetközi rektorhelyettes rámutatott, az egyetemek tevékenysége eleinte kizárólag a tudományos pillérre épült, mára azonban a gyakorlati tudás szerepe rendkívül felértékelődött. A 21. század igényeinek megfelelően az erős és mély tudományos alapok mellett közvetlenül hasznosítható gyakorlati ismereteket is át kell adni a hallgatóknak, melyre a duális és kooperatív képzési forma kiváló lehetőségeket biztosít.

A duális képzésre két lépcsőben kell felvételizni: egyrészt elegendő pontszámmal kell rendelkezni a hőn áhított szakra, másrészt meg kell felelni a kiválasztott vállalati partner által szervezett elbeszélgetésen is. Sikeres felvételi esetén a hallgatók az egyes félévek első 13 hetében egyetemi oktatásban részesülnek, majd a szorgalmi időszak lezártával kezdődhet a vállalati partnernél töltött gyakorlati idő.

Bár elsőre úgy tűnik, hogy a cégeknél töltött idő miatt nem jut kellő idő a vizsgákra való felkészülésre, a gyakorlat azt mutatja, hogy duális hallgatóink a vizsgákon is jobban teljesítenek. Kitartó és elhivatott munkájuk eredményeként pedig diplomaszerzés után azonnal számíthatnak a partnercégek állásajánlatára is” – mondta Dr. Bodnár Ákos projektvezető, a MATE Duális és Gyakorlati Képzési Osztályának vezetője.

Az Európai Unió és az Európai Szociális Alap vissza nem térítendő támogatásával megvalósult EFOP-3.5.1-16-2017-00009 projekt 2021. május 31-én zárult.

agrotrend.hu / MATE

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.