2020.07.07., kedd , Apollónia

Hírek

2018. augusztus 15. szerda • 14:00

Több ország áll ki az antibiotikum ellen

Tavaly csupán 79 ország dolgozott ki stratégiát az egészségügyi problémára.

A FAO előrelépésekről számol be az antibiotikum-rezisztencia küzdelmében- írta a topagrar.com.


A felmérés az állat-egészségüggyel, humán orvostudománnyal, élelmiszer-biztonsággal és a környezettel foglalkozott - fotó: Pixabay

Világszerte egyre több országban veszik komolyan az antibiotikum rezisztenciáját és ellenintézkedéseket kezdeményeznek. Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben készített jelentése szerint idén 93 ország dolgozott ki stratégiát az egészségügyi problémára, míg 2017-ben csupán 79 ilyen ország volt.

Legalább 51 ország van még az előkészítő szakaszban, tavaly ennek a száma 50 volt.

Az állat-egészségügyi és humán orvostudomány mellett az élelmiszer-biztonság és a környezet is fontos szerepet játszott a felmérésben.

- A mezőgazdaságban antibiotikumokat használó alacsony és közepes jövedelmű országok támogatását a jövőben is prioritásként kell kezelni 

- mondta az OIE igazgatóhelyettese, Dr. Matthew Stone a jelentés ismertetésekor Rómában.

A jelentés szerint különösen a magas jövedelmű országok tettek előrelépést a stratégiák kidolgozásában és végrehajtásában. Ugyanakkor mindenütt van még fejlesztési igény.

A jelentés szerint mindössze 64 ország korlátozta a kritikus hatóanyagok alkalmazását az emberekre és állatokra.

Kevés adat áll rendelkezésre a környezet és a növénytermesztés területén. Itt az antibiotikum-rezisztencia megértését és az információs politikáját jelentősen optimalizálni kell.

A FAO, az OIE és a WHO azonban pozitívan értékelte azt a tényt, hogy a stratégiát nélkülöző országok aránya egynegyeddel, 15 %-ra csökkent.

Ugyanakkor azoknak a száma, amelyek funkcionális koordinációs mechanizmussal rendelkeznek 53 %-ra nőtt, azaz megduplázódott.

A felmérésben részt vevő baromfi-, sertés- és marhahústermelő tíz országból kilenc nemrégiben egy nemzeti cselekvési tervre tudott hivatkozni. A jelentés eredményei között azt is meg kell jegyezni, hogy

154 WHO tagállam önértékelése képezi az adatbázist, és a válaszadók a jelenlegi helyzetet inkább pozitívabban írhatták le, mint ahogy az a valóságban van.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.