2022.11.27., vasárnap , Virgil

Hírek

2018. július 26. csütörtök • 10:49

Több szabályt is megszegett a sütemény-webáruház

A tortán használt színezék mennyisége ötszörösen túllépte a megengedett értéket. 

Lakossági bejelentés alapján végzett próbavásárlást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy házi cukrászsüteményeket is hirdető internetes oldalon. Az elsősorban gyermekeknek szánt tortában a Nébih laboratóriuma határérték feletti, csak külön figyelmeztetéssel felhasználható színezéktartalmat mutatott ki. Jellemző volt, hogy a weboldal "házi cukrászai" nem rendelkeztek képesítéssel és engedéllyel.

A honlapot üzemeltető vállalkozás – a hatósággal egyeztetve – azonnali hatállyal beszüntette a jogsértő tevékenységet, a többszörös szabályszegés miatt azonban így is jelentős, csaknem 1 millió forint bírságot kapott - írja a közleményében a hivatal.


A házi cukrászok tevékenységükről nem tettek bejelentést az illetékes önkormányzatoknál - illusztráció: tortasz.blogspot.com

Engedély nélkül, megfelelő szakismeret, valamint technológiai háttér hiányában készült termékekre hívták fel a Nébih figyelmét egy lakossági bejelentés során. A házi készítésű süteményeket is hirdető internetes oldal tevékenységét próbavásárlással ellenőrizte a hatóság.

A weboldal üzemeltetője többek között háziasszonyokkal állapodott meg, akik ellenőrizetlen körülmények között, a szakmai és élelmiszerbiztonsági szabályok ismerete, illetve betartása nélkül készítették a termékeket.

A próbavásárlás során előre rendelt tortát, bár hűtve szállították, de azon semmilyen jelölés nem szerepelt. A készítője a termékhez nem csatolta a nyomon követhetőséget igazoló számlát, továbbá a vásárló nem kapott tájékoztatást a készítő nevéről, az előállítás helyéről, hiányzott a fogyaszthatósági idő, a tárolási feltételek, a pontos összetétel, az adalékanyag-tartalom és az allergén összetevők megjelölése is.

A Nébih laboratóriuma a tortából több azo-színezéket, tartrazint és neukokcint is kimutatott. 

A narancssárga színezék mennyisége ötszörösen túllépte a megengedett határértéket. 

Az élelmiszer-színezékeknek a felhasználása szigorú szabályokhoz van kötve. Használatukról a vásárlókat kötelező tákékoztatni, mivel az érzékeny embereknél allergiás reakciót válthatnak ki, továbbá előírás "a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat" figyelmeztető mondat feltüntetése is.

A honlap üzemeltetője elismerte az eljárás során feltárt hiányosságokat, és az illegálisnak számító tevékenységet azonnal megszüntette,

a többszörös szabályszegés miatt azonban így is jelentős, csaknem 1 millió forint bírságot kapott.

agrotrend.hu / Nébih

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.