2021.01.22., péntek , Vince, Artúr

Hírek

2020. július 09. csütörtök • 15:05

Több tízezer gyermek asztalára jut idén is a Magyarok Kenyeréből

A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefognak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. A Magyarok Kenyere program idén tíz éves, ezúttal 89 ponton gyűjtik a búzaadományokat, melyet 20 malomban őrölnek majd meg. Tavaly 5668 határon inneni és túli magyar gazdálkodó adományozott – közel 800 tonnányi – búzát a Magyarok Kenyere program keretében.

A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által közösen szervezett, idén 10 éves Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása - írja a résztvevő szervezetek közös sajtóközleménye. A program keretében Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta régióiból ajánlanak fel búzát határon inneni és túli, magyar gyermekeket segítő szervezetek számára.

Fotó: NAK

Trianon 100 éves évfordulóján – hála a magyar gazdáknak – mostanra az egész Kárpát-medencében elmondhatjuk: „Egy kenyéren vagyunk”. Külön aktualitással bír ez a 2020-as esztendőben, amelyet az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánított.  

A szervezők – a program közel egy évtizedes sikereihez hasonlóan – idén is számítanak a magyar gazdák jótékony adományaira. A koronavírus okozta helyzetben a búzafelajánlás mellett kiemelten számítunk a Magyarok Kenyere Alapítványhoz érkező pénzadományokra is, hogy idén is több tízezer gyermek ellátását biztosíthassuk, és vetőmagadományainkkal segíthessük kárpátaljai gazdatársainkat.

Fotó: NAK

A tavalyi esztendő minden eddiginél sikeresebb volt a program életében: közel 5700 magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban, mintegy 800 tonna búzát adva össze a hazai és határon túli gyermekeknek, rászorulóknak. Idén az étkezési búza adományokat – 2020. július 1-től augusztus 20-ig – 89 gyűjtőponton adhatják le a gazdák, emellett pénzadományok felajánlására is van lehetőség. A Kárpát-medencei Búza Összeöntés Ünnepét július 31-én tartják, a szarvasi szárazmalomban.

Fontos szerepe van a Magyarok Kenyere Alapítványnak is: az Alapítvány egyik célkitűzése, hogy a Kárpát-medencei magyarok mellett a nyugati, tengerentúli diaszpóra magyarságot is bevonja az adományozásba. Tavaly, első alkalommal a szórványmagyarságba, New York, Calgary, Cork vagy Bécs magyar közösségébe is eljuttattuk a Magyarok Kenyere jelképes lisztadományát.

A programmal kapcsolatos további információk: http://magyarokkenyere.hu

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.