2021.01.20., szerda , Fábián, Sebestyén

Hírek

2020. február 17. hétfő • 16:03

Több vaddisznót kell kilőni a sertéspestis megfékezése érdekében

Van olyan somogyi vadásztársaság, ahol nem fogadnak vendégvadászokat, ezzel is védekezve az afrikai sertéspestis terjedése ellen. Az eddig nyolc megyében megtalálható vírus miatt már Somogyban is számos óvintézkedést tettek a vadászok. Több állatot kell kilőniük, és gyakrabban kell átfésülniük az erdőt, vaddisznóhullákat keresve.

– A sertéspestis miatti óvintézkedések nagyon nagy terhet rónak a vadásztársaságokra – mondta el Udvaros Zoltán, a Természetbarátok és Földtulajdonosok Látrányi Vadászegyesületének elnöke - írja a sonline.hu.

fotó: pixabay.com

Az elhullott állatot azonnal be kell jelenteni és a mintavételt követően egy zárt tárolóban központi lerakóba szállítják megsemmisítésre, valamint a közeljövőben a tervezettnél harminc százalékkal több vaddisznót kell kilőniük. Kiemelte: ahol már jelen van a vírus, tilos eladni a vadhúst, és sok helyen vadászni is csak korlátozások mellett lehet.

– A vadásztársaságoknak a vaddisznóhajtásokból, a vadhús eladásából van bevételük. Ha ez megszűnik, akkor tönkre mennek – jegyezte meg az elnök.

Van olyan somogyi vadásztársaság, amelyik úgy döntött, hogy inkább egy ideig nem fogad vendégvadászt, nehogy behozza valaki a vírust a vadászterületükre. Hatezer hektáron gazdálkodik az Aranyszarvas Vadásztársaság Csökölyön és környékén. Az óvintézkedések hatását ők is megérzik.

– Annak a vadásztársaságnak, ahol már meglőtték a vadászati tervben előírt mennyiséget, az azon felül elejtett disznókat zsigerelés nélkül diagnosztikai célra le kell adnia. Majd a kiszedett mintát a Nébih laborjába kell eljuttatni, s a ruházatot, gépkocsit lefertőtleníteni – mondta el Bognár Zsolt, a vadásztársaság tagja.

Hozzátette: a megyében 86 vadászatra jogosult szervezet van és négy depóhely áll rendelkezésre, ahol leadhatják a vaddisznókat. Bognár Zsolt megjegyezte: hivatásos vadászuk folyamatosan ellenőrzi területeiket, de emellett számos feladata van, így a jövőben be kell vonniuk a tagokat, akik egyharmada nem is a környéken él és munkahelyén dolgozik.

Sok feladatot ad a vadászoknak

Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara megyei titkára szerint az állat-egészségügyi hatóság előírásainak maradéktalan betartása közös érdek, a vaddisznó létszám csökkentésével lehet lassítani vagy megakadályozni a vírus terjedését.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a vadásztársaságokra vonatkozó, afrikai sertéspestissel kapcsolatos járványügyi intézkedéseket az országos főállatorvos határozatban írja elő.

Somogyban a mentesítési terv közepes kockázatú területre vonatkozó utasításait kell betartaniuk a vadászoknak. Magyarországon kizárólag vaddisznókban mutattuk ki az afrikai sertéspestis vírusát.

Eddig nyolc megyében: Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Pest megyében találtak fertőzött egyedeket.

Közleményükben kiemelték: a vaddisznóállomány megsemmisítése nem megoldható, a vadászok egyik alapvető feladata az állomány jelentős és folyamatos gyérítése, amelyet az egész ország területén el kell végezniük.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.