2019.08.25., vasárnap , Lajos,Patrícia

Hírek

2018. március 04. vasárnap • 09:27

Többen is látták már a hófehér ritkaságot

Somogyi vadászok, erdőjárók arról számoltak be, hogy fel-fel tűnik egy különleges, fehér őzbak a megye déli részén.

Érdekessége, hogy teljesen hófehér a bundája. A pigmenthiányos bakot Barcs és környékén észlelték. Néhány hete tűnt fel először a sereg barna őz között a fehér színű állat. Azóta többen is látták Barcs környékén. Egyikük, Herke Szandra már többször is megpillantotta a fehér őzet – Nagyon különleges látvány a barna őzek között egy hófehér, sajnos még nem sikerült megörökítenem - írja a Somogy megyei hírportál.

– Szinte minden esztendőben beszámolnak a vadászlapokban egy-egy fehér színű egyedről, de hazánkban nem túl gyakori – mondta Sugár László vadbiológus. A professzor hozzátette: az ilyen egyedeknél pigmenthiány lép fel, úgynevezett flavizmus, ilyenkor a szemük barna színű. Albínóegyedeknél viszont a köröm, az orr előtti szőrtelen rész rózsaszín, a szem pedig piros.

fotó: Pixabay

– Az 1970-es években Miskolcon tíz egyéves őzbakból mindössze egyetlen fehér volt, s annak a fején húszforintos nagyságú barna szőrzet volt látható. A pigmentált egyedek ugyanannyi ideig élnek, mint barna társaik. Ha nem domináns a gén, akkor viszont az állat utódai nem lesznek fehér színűek – mondta el a szakember.

A szakember hozzátette: ritkán a szarvasoknál is előfordul fehér bundájú egyed. A pigmenthiányos állatok nem élveznek védettséget, ki lehet lőni azokat.is. A népi babona szerint az a vadász, aki egy fehér őzet, vagy szarvast lő ki, egy éven belül meghal.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.